editie 25

dossier verbeelding

dossier verbeelding

Met logica en een goede planning hou je je staande. Maar verbeelding kan je verder brengen. Want stel dat het wel lukt? Dat je je dromen kunt laten uitkomen?

In het dossier verbeelding in Lotje&co editie 25 lees je ervaringsverhalen en tips van ouders van zorgintensieve kinderen. Ook professionals komen aan het woord en geven adviezen. Vind hier nog meer tips en mooie ideeën om je verbeelding te prikkelen en de waarheid over dagdromers!

Kleurboek voor volwassenen
Als het niet lukt om een probleem op te lossen kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Maar dit is ook gelijk het begin van een creatief proces, wat je kunt stimuleren [sociallocker]door even iets anders te doen. Je kunt een stuk gaan fietsen, een cake bakken of onder de douche gaan staan… Maar je kunt je ook uitleven in een kleurboek voor volwassenen. Kleuren is hip en allang niet meer alleen voor kinderen. Binnen of buiten de lijntjes kleuren: het mag allebei!

Omdenken is van een probleem een feit maken en daarmee een nieuwe mogelijkheid creëren. Op de website omdenken.nl vind je dagelijks nieuwe filmpjes en spreuken met een positieve verbeelding. Neem je tijd om er lekker rond te klikken en lummelen want: ‘Verspilde tijd waar je van geniet, is niet verspild.’

Dagdromers zijn geen nietsnutten
In je dromen kun je alles zijn en doen. Vliegen, enorme spierballen hebben, toveren, praten met dieren of buitenaardse wezens… Hierdoor krijg je weer nieuwe ideeën, komt er ruimte in je hoofd, ontstaat creativiteit en het is vooral heel erg leuk! Bovendien werken je hersenen op volle toeren bij al dat ge-dagdroom, dus blijf vooral uit het raam staren. Je bent heel goed bezig!

Verbeelden kun je leren Je denkt vaak als eerste aan beelden, maar probeer ook eens met je ‘binnenoor’ je favoriete muziek te horen, met je ‘binnenneus’ de geur van appeltaart te ruiken en met je ‘binnenhuid’ je voor te stellen dat iemand je aanraakt. Zo kun je steeds meer gaan spelen met je eigen verbeelding. Dit helpt je uiteindelijk ook in lastige situaties om je verbeelding te doen spreken en kansen te zien. Waarbij het kunnen zíen van kansen, de eerste stap is naar het ook daadwerkelijk benutten ervan.

Tip!  Schrijf het op! Je kunt je fantasieën natuurlijk eerst op papier zetten voordat je ermee aan de slag gaat.

  • Met Wreck this journal’ van Keri Smith word je uitgedaagd tot allerlei opdrachten. Je mag met het boek gooien, ‘m mee onder de douche nemen of volplakken met allemaal dingen die je op straat hebt gevonden.
  • ‘Het bucket-list boek’ geeft je 500 ideeën van dingen die je gedaan moet hebben. Een koe melken, een boek schrijven, met een tandem fietsen, iemand een taart in zijn gezicht gooien of met je lief zoenen onder de Eiffeltoren. En natuurlijk is er een leeg lijstje waarop je eigen dromen kunt toevoegen. Daarna: stoppen met dromen en starten met doen!
  • In het Handboek voor het bouwen van je eigen luchtkasteel’ van Barbara Tammes kun je maar liefst 25 kamers helemaal naar eigen smaak inrichten. Er is een suite voor schaamte, een kamer voor geluk, een traanzaal voor verdriet. Waar heb ik verdriet om, waar ben ik trots op, wat zou ik graag anders willen? In elke kamer zijn er verschillende keuzes die tot de verbeelding spreken. Er is ook een handboek luchtkastelen bouwen voor kinderen – dat door professionals onder andere in brussen-cursussen wordt gebruikt.
  • Om alle dromen en gedachten van nu vooral niet te vergeten, kun je ze opschrijven en verzegelen met het boekje ‘Brieven aan mijn toekomstige zelf’ van Lea Redmond. Waar word je nu gelukkig van? Wat is je toekomstdroom? Wat wil je nooit vergeten?

Leestip
Eerst nog wat tips nodig om flexibel te leren denken? Het kinderboek Opsekopse wereld van Mirjam Hildebrand helpt je! Opsekopse Wereld, M. Hildebrand, uitgeverij Droomvallei, €16,95

Doen!
Altijd al je verbeelding willen laten spreken door het schrijven van een boek? Over hoe jouw zorgintensieve leven eruit ziet, of juist over iets heel anders? Er zijn allerlei schrijfcursussen of boeken als Finish this book’ (Nederlandse editie) van Keri Smith (uitgeverij Spectrum, €15,99) waarin je door middel van allerlei opdrachten leert een eigen verhaal te schrijven.

Quote:
‘Waarom stoppen op planeet aarde?‘ Skye (10) maakte laatst een bordspel ‘risk voor planeten’. Een van de spelregels? Tijdens het dobbelen je neus dichtknijpen en Armstrong (maanlanding 1969) imiteren: ‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind’

Kijktips

  • In de documentaire ‘Kyteman. Now what?’ zijn de ouders van Colin (alias Kyteman) uitgebreid aan het woord over hun keuze om Colin flink te laten stuiteren en alle ruimte te laten voor zijn verbeelding. Dit was recht tegen het advies van de school in; ‘Maar alles beter dan medicatie,’ aldus zijn moeder. De docu laat zien hoe uit de verbeelding én de pijn van hun wonderkind, die last blijft houden van depressies, de meest mooie creaties zijn voortgekomen.
  • In de documentaire Life, animated zien we hoe Owen Suskind – een jongen met autisme (23) – met de wereld communiceert via Disney tekenfilms. Het had Walt Disney zelf waarschijnlijk niet eens verbaasd, hij was een meesterfantast en zei: ‘onmogelijke dingen weten niet dat ze onmogelijk zijn’. Oftewel: kan niet, kan niet!

[/sociallocker]

Lees het hele dossier in Lotje&co editie 25

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest