VOOR JOU

10 gekke plekken waar jouw zorgintensieve kind je brengt

zorgintensief kind

Wie zegt dat je wereld kleiner wordt met een zorgintensief kind? Je komt juist op plekken waar je anders nooit was beland. Van een massagetafel in Minsk tot een zalencentrum in Sappemeer. Al moet je er natuurlijk wél voor openstaan. 

TEKST Elise van der Velde

 

 

 

 

1. Op de gehandicapten wc

Daar sta je dan, langs de A73 richting Venlo, op een deur te bonken waarvan je de sleutel bij de balie op moet halen. Eenmaal binnen hoef je alleen nog maar een toren half vergane plastic kinderstoelen, een emmer met een mop die hopelijk niet meer gebruikt wordt en tien dozen koffiemelk opzij te schuiven. Nu nog je kind vanuit z’n rolstoel op het aangepaste toilet hevelen en klaar ben je. Je had het niet willen missen.

2. Thuis. Nogal vaak. Altijd, zeg maar

Op je skates door het park, met je vrienden in de bioscoop, met een boek in het café om de hoek… Vroeger was je overal te vinden behalve op je eigen saaie bank. Het kon je niet druk en gezellig genoeg zijn. Tot je een kind kreeg met ‘HOU MIJ WEG VAN ALLES WAT LEUK IS’ op z’n voorhoofd getatoeëerd. Geen prikkels, geen veranderingen: bankhangen big time. Lang leve de verlossende PGB-oppas!

3. In de voormalige Sovjet-Unie

Waarom zou je genoegen nemen met het wichelroedevrouwtje uit Midden-Beemster als je kind ook in het onherbergzaamste gedeelte van West-Oekraïne terecht kan? Of hij nu op een massagetafel in Minsk belandt, of op de rug van een spetterende Caribische therapiedolfijn. Eén ding is zeker. Met een zorgintensief kind leer je je grenzen een behoorlijk aantal kilometers te verleggen.

4. Bij Piet’s Pet Place

De dierenwinkel dus, terwijl je allergisch bent voor zo ongeveer alles wat ademt en haren heeft. Op zoek naar een actie-reactie speeltje dat zo licht is dat zelfs jouw kind het met z’n slappe spiertjes kan vastpakken. Supertip van de ergo! Kom je je buurvrouw tegen die weet dat er in jouw huis geen huisdier te bespeuren valt? Verstop je dan gewoon even achter een krabpaal.

5. Op een Tractor

Je bent opgegroeid in de binnenstad en dacht als kind dat melk uit een kraan in de supermarkt kwam. Op het platteland stonk het naar poep en wilde je niet dood gevonden worden. Maar maak je geen illusies. Als jouw zorgintensieve zoon intens gelukkig wordt van de jaarlijkse tractorshow op zijn zorgboerderij, dan zit je er hoor. In je nette stadse kleren. Bovenop een Jon Deere 6M trekker met rupsbanden. Wel even lachen naar de camera hè?

6. Op een mantelzorgbijeenkomst

Je bent jong, sportief, vrolijk en staat vol in het leven. Wat doe je dan op je vrije zaterdag? Juist. Dan ga je naar zalencentrum Brandpunt in Sappemeer. Voor de mantelzorgbijeenkomst: ‘Veranderingen in de zorg’. Lekker ontspannen bijkletsen met gelijkgestemden over alles wat je bezig houdt, zoals ouderinitiatieven, PGB-contracten en zorgzwaartepakketten. Of had je iets nog gezelligers in gedachten?

7. Op zorghulpmiddelen.org

Shopaholics kunnen hun lol op. Want met de komst van een zorgintensief kind wordt je leven verrijkt met de meest onweerstaanbare webshops. Die limegroene transferplank op revalidatieshop.nl? Hebben! Nu! En je bent een dief van je eigen portemonnee als je zo’n must-have pillenorganizer (met uitneembare vakken!) laat liggen. De aangepaste beker op zorghulpmiddelen.org dan ook maar doen? Naah, neusuitsparingen zijn zó 2017.

8. Op het Binnenhof

Met je neus voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een protestbord in je hand. Een protestbord? Jij? Het braafste meisje van de klas, nooit haantje de voorste, immer voor rede vatbaar en van het harmoniemodel? Ja jij. Het moederschap van een zorgintensief kind in combinatie met het huidige beleid haalt de leeuw in het angstigste hertje naar boven.

9. In een ballenbak

Dat je met je peuter ooit in Smalland van Ikea zou belanden, had je wel ingecalculeerd toen je zwanger werd. De wipkip, de TunFun-tunnel, het waterglijbanenpark: hoort allemaal bij het ouderschap. Maar dat je naast je veertienjarige dochter nog regelmatig in de ballenbak van snoezelparadijs ’t Rozemarijntje te vinden zou zijn, daar had niemand je voor gewaarschuwd.

10. Op de sofa

De psycholoog, dat is voor als je manisch depressief bent, of hysterisch. Of gewoon gek. Maar niet voor jou want jij hebt altijd alles onder controle en weet precies waar je grenzen liggen. Pas sinds je een zorgintensief kind hebt, begint ‘even je hart luchten’ stiekem best aantrekkelijk te klinken. Niet dat je gek bent natuurlijk. Getraumatiseerd, oververmoeid en op het randje van volledig overspannen, dat wel.


Lees ook: waarom alles wat Elise voor haar zorgintensieve kind doet, uiteindelijk zin heeft.

Bij Lotje&co zoeken we naar de mogelijkheden, naar de lach en naar de lichte kant van ons leven. Dat willen we nog lang blijven doen!

word donateur van gezinnen met een zorgintensief kind

Eén reactie op “10 gekke plekken waar jouw zorgintensieve kind je brengt”

  • Jolanda v.d Elzen schreef:

    Ha ha ja het klinkt nogal.komisch maar in werkelijk is het wel zo je grensen verleggen tja ….zeg mij wat ik heb er nog eentje s’ nachts niet langs je partner in bed maar bij je bijna 20 jarige zoon omdat hij de zoveelste epilepsie aanval heeft of stijf staat van de spasmes ….

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest