VOOR JOU

10 woorden die bij ouders-van uit hun woordenboek verdwijnen

10 woorden

'Me-time.' O ja? Wanneer dan, als je 24 uur per dag moet zorgen voor je kind? Of 'even' - tja, wat denk je zelf met een kind dat met álles geholpen moet worden? Deze en andere woorden zul je ouders van een zorgintensief kind niet snel horen zeggen. Herkenbaar? Of weet jij er nog wel een paar?

TEKST Elise van der Velde

 

 

 

‘doe eens normaal’

Als je kind anders kon doen, zou hij het ook doen. En bovendien, jouw idee van normaal verandert compleet in de loop der jaren. Soms betrap je je er zelfs op dat de enige normale in huis juist je zorgintensieve kind is. En dat ‘anders’ misschien niet makkelijker is, maar wel leuker.

slaap

Je weet echt niet meer wat dat is, sorry.

even

Even boodschappen doen. Even de auto in en uit. De eerste jaren vergis je je erin, maar al snel kom je erachter dat het woordje ‘even’ niet meer opgaat. Dat is ‘even’ wennen, maar je leert al snel om overal standaard een uur voor uit te trekken. Elke minuut die je overhoudt is winst.

ik doe het wel

Vroeger stak je als eerste je hand op als er een hulpjuf werd gevraagd. Als er 22 voetbalshirtjes gewassen moesten worden. Of als een collega ziek naar huis ging en er werd gevraagd wie z’n taken erbij kan hebben. Je wil het wel, maar het is beter als je de woorden inslikt. Er valt thuis al genoeg te helpen, te wassen en te doen.

vanzelfsprekend

Superleuk woord, maar het gaat niet echt meer op voor wat dan ook in je leven. Boodschappen doen met je kind? Gedoe. Vakantie? Lastig, lastig. Naar school brengen? Ja, tot de treeplank van het busje en niet verder. Het enige voordeel van een niet-vanzelfsprekend bestaan, is dat je volop geniet van wat wél per ongeluk makkelijk gaat.

me-time

Wie-time?

tot vanavond!

Tot in de pruimentijd zul je bedoelen. Want vanavond lig je om negen uur onderuitgezakt op de bank tot de sondevoedingspomp weer gaat piepen. Of al in bed (tot de sondevoedingspomp weer gaat piepen). En ben je zeker niet te vinden in het restaurant waar je vrienden/collega’s/buren hun weekend inluiden.

uitslapen

Euh, wanneer deed je dat voor het laatst? Waarschijnlijk de dag voordat je zorgintensieve kind werd geboren. Je vergat het te noteren, laat staan er extra van te genieten.

‘goed, en met jou?’

Het is er uit voordat je er erg in hebt als iemand vraagt hoe het gaat. Terwijl je net een nacht lang je kind op schoot hebt gehad. Of de rolstoelband weer hebt moeten plakken voor de derde keer. Of als je tot over je wenkbrauwen in de bureaucratische zorgadministratie zit. Vervang ‘goed’ voor ‘oké’, dat geeft een genuanceerder beeld.

geen probleem!

Het is wél een probleem. Als dat extra vriendje komt spelen terwijl je je handen extra vol hebt met je zorgintensieve kind. Als iemand vraagt of hij met jou mag meerijden in plaats van andersom. Alles wat extra energie kost, kun je beter laten gaan. En weet je? Als je hardop zegt dat het wel een probleem is, komt er vaak een oplossing.

Lees ook: 10 zinnen die je ouders met een gehandicapt kind nooit hoort zeggen

In het winternummer van het tijdschrift Lotje&co stelden we de vraag: op welk dier lijk jij? En gaven 10 voorbeelden, zoals de hond. Hoe hard je kind ook gilt, schopt of slaat, je blijft kwispelend van hem houden. Nieuwsgierig? Blader dan in het tijdschrift en word donateur/vriend. Want samen maken we Lotje&co mogelijk!

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest