VOOR JOU

10 x hoe ga je om met negatieve reacties

negatieve reacties

In het winternummer van Lotje&co laten we twee moeders aan het woord. De een deelt haar verhaal over de uithuisplaatsing van haar kind en de andere moeder vind dit een kwetsende keuze. En omdat het online staat mogen meningen geventileerd. Ook als deze behoorlijk hard worden neergezet.

TEKST Elise van der Velde/Veronique Werz

Beide moeders stellen zich op hun manier kwetsbaar op. Beide moeders reageren vanuit onmacht of verdriet. En dat is iets waar wij ons allemaal in herkennen. Maar wat als de reactie of het verhaal zo negatief is dat jij hier last van hebt?

10 tips hoe je daarmee om kunt gaan:

01 blijf empatisch
Het zou zomaar kunnen dat bij de ander het water aan de lippen staat en dat het dus meer iets zegt over de situatie waarin zij verkeren dan jouw situatie.

02 ga niet in de discussie
Jullie verschillen teveel om daadwerkelijk tot een gesprek te komen. Doe dat dus ook niet en al zeker niet online.

03 geloof in jezelf
Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Weet dat jij reageert vanuit jouw verhaal en de ander vanuit haar/zijn verhaal. Dat doet pijn maar is wel een feit.

04 negeer de persoon
Als je je echt niet kunt vinden in elkaars verhaal, zoek elkaar dan ook niet op, bespaar je de ergernis. Neem het commentaar voor lief en leg het naast je neer.

05 laat los en ga door
Zoals hiervoor beschreven, laat los en ga door. Weet dat het jou zelf meer energie kost als je in elkaars oordeel blijft hangen. Laat los en doe wat past bij jou.

06 neem het niet persoonlijk
De ander staat – net als jij – vaak onder hoogspanning en jij benoemt blijkbaar iets dat schuurt aan haar/zijn probleem en dat maakt de ander ongemakkelijk.

07 blijf geduldig
Probeer niet impulsief te reageren, ook al doet het lezen van het verhaal of het lezen van de reactie op jouw verhaal pijn. Blijf geduldig en laat de emoties even zakken.

08 praat erover
Praat erover, niet online maar in real life met vrienden. Mensen die weten waar jouw verdriet vandaan komt en die weten wat het je kost om de zorg te geven.

09 blijf positief
Hoe moeilijk ook, soms kunnen verhalen precies dat zeggen waarvan jij weet dat je het tegendeel wilt. Het laat je zien waar jij voor staat en hoe je achter deze keuze staat. Hoe fijn is dat?

10 grijpt het je toch teveel aan?
Kies dan voor een tijdelijke digitale detox. Geef jezelf rust van andermans meningen. En schrijf je verhaal gewoon voor jezelf op.

Lees ook: ‘denk even na voordat je een oordeel velt over mijn kind’, schrijft Karin.

Zoals we lieten zien in de wintereditie van het tijdschrift, vindt Lotje&co het belangrijk dat ieders mening gehoord wordt. Maar dan wel graag met respect naar elkaar. En dus moderaten we. Fijn als jullie ons daarin steunen door lid/vriend te worden.

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest