VOOR JOU

16 dingen die ik tegen mijn jongere zelf zou willen zeggen

mijn jongere zelf

Ik werd niet jong moeder maar naiëf was ik wel, bijna zeventien jaar geleden. Zeker als het ging om wat mijn gehandicapte kind allemaal nog wel of niet zou kunnen leren. Dat hij überhaupt 'iets had' druppelde maar mondjesmaat mijn brein binnen. Zou ik het met de kennis van nu allemaal anders aanpakken? Vast niet. Maar een beetje ingefluisterd advies (of geruststelling) was fijn geweest. Daarom: 16 dingen die ik tegen mijn jongere zelf zou willen zeggen.

TEKST Elise van der Velde

1. Tuurlijk mag jij een tompouce eten en daarna nog twee saucijzenbroodjes

Daar is de Hema voor op je eerste verlofdag. En voor al die rompertjes, hydrofiele doeken en spuuglapjes die je net high van geluk hebt afgerekend. PS je baby wordt morgen al geboren met een spoedkeizersnee.

2. Een cello huren met een huilbaby in huis die net uit de couveuse is?

Uhm. Dit lijkt me niet echt hét moment om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, maar daar kom je vanzelf wel achter. Na drie maanden om precies te zijn.

3. Schat. Hij loopt niet achter omdat hij veel te vroeg geboren is

Maar prima dat jij dit gewoon nog een paar maanden denkt. Hoewel, echt rustig in je hoofd is het natuurlijk nooit. Zeker als je in de supermarkt / peuterspeelzaal / bij vriendinnen ziet dat andere baby’s wél al omrollen / kruipen / brabbelen / normaal doen.

4. Die manueel therapeut in Dortmund gaat je baby niet helpen

Zestien jaar later draait hij zijn hoofd nog steeds het liefst alleen maar naar rechts. Zo werkt zijn hoofd. Toch is het goed dat je gegaan bent.  Die grote Herr Doktor daar die jouw baby nu ondersteboven houdt, is één van je vele helpers op weg naar acceptatie.

5. De roze wolk bij je tweede kind? Die blijft.

Je gaat zo’n plezier hebben van dat nieuwe baby’tje in je armen. Over een jaar trekt hij zich op aan de rolstoel. Over tien jaar duwt hij z’n grote broer giechelend naar de supermarkt. Over dertien jaar helpt hij soms mee om hem in bed te tillen. Ze worden gek op elkaar.

6. Mens, relax een beetje wil je?

Ja, je hebt ergens gelezen dat je bij kinderen als Ties tot hun zevende jaar vaardigheden kunt aanleren. Omdat het daarna geen zin meer zou hebben. Fake news, noemen we dat anno 2018. Het is goed om hem te stimuleren, maar loslaten op z’n tijd is beter voor jou.

7. Een derde kind, echt?

Jij verwacht vast wéér zo’n serene roze wolk-periode als bij de tweede. HAHA! Nee serieus. Drie kinderen is onaards veel werk. Je bent heel vaak, heel moe. Maar goed, als je het per se wilt, dan heb ik goed nieuws. Je krijgt eindelijk een meisje!

8. Je bent superwoman niet

Ooit word je netjes en georganiseerd. Oké, netter en georganiseerder – laat ik eerlijk zijn, dat is voor jou het hoogst haalbare. Maar niet nu, en dat is helemaal niet erg. Dat je elke dag drie kinderen redelijk normaal aangekleed naar school krijgt, is al een bovenmenselijke prestatie.

9. Nee hoor, je bent niet gek

Als je een soort hengel met een koekje eraan voor de neus van je gehandicapte dreumes hangt in de hoop dat hij zich tegen alle verwachtingen in gaat voortbewegen. Het geeft je een gevoel van controle, en daarom alleen al is dit nodig.

10. Begin nú met mediteren

En zeg niet dat je er geen tijd voor hebt met je drukke jonge gezin. Tien minuutjes per dag is genoeg. Je gaat er zo-veel rustiger van worden, en blijer. En er bestaat een super handige app voor. O sorry, de iPhone is nog niet uitgevonden.

11. Over een paar jaar zegt Ties ook ‘mama’

Net als die jongen die even gehandicapt is als hij, en waar je in de kleedkamer van het zwembad stiekem een beetje jaloers naar kijkt.

12. Eet! Normaal! 

Ik weet dat je gestrest bent, en druk, en dat teveel volwassenen en teveel kinderen teveel van je vragen. Maar een halve zak M&M’s is geen ontbijt en drie Oreo koekjes geen avondeten. Vind je het gek dat je 24 uur per dag moe bent?

13. Voor jezelf beginnen is jouw beste beslissing ooit

Niet bang zijn. Doen! Je gaat werken voor het eerst in je leven leuk vinden.

14. Laat iedereen maar lachen en zet die bijles door 

Ties zal niet leren lezen en mailen zoals je vurig hoopt. Of laten zien hoe slim hij is. Maar hij gaat zinnen van drie woordjes zeggen en wordt  zelfverzekerder. Hoe meer hij kan zeggen, hoe duidelijker het wordt dat hij wél verstandelijk beperkt is. Die duidelijkheid gaat je goed doen.

15. Doktoren, therapeuten en leerkrachten zijn niet de vijand

Ze zien gewoon wat jij nog niet kunt zien. Wat niet wegneemt dat ze opmerkingen als ‘Ach, lichamelijk valt er toch niets meer te halen’ en ‘Heeft hij zelf last van het kwijlen, of wilt ú hem gewoon leuke T-shirtjes aan kunnen doen?’ beter voor zich kunnen houden.

16. Geniet nog van dat lieve zachte stemmetje

Als Ties zestien is, schieten omstanders van schrik met hun boodschappenkarretje het schap in bij het horen van zijn zware kreten. Voor jou blijven ze nog even lief klinken, dat gelukkig dan weer wel.

Lees ook: waarom Elise dertien jaar lang een hekel had aan de slager en zich daar nu een beetje voor schaamt.

Lotje&co is het grootste platform voor gezinnen met een zorgintensief kind. Help ons om hen overeind te houden en steun ons met een donatie!

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest