Blog Lotjes keukentafel

tweeduizend hulpverleners per kind

hulpverleners

Het is zondagmiddag en ik heb achterwacht voor de arts in opleiding. Ze belt me en we bespreken aan aantal bewoners waar vragen over waren en waarvoor ze haar hadden gebeld.

TEKST Michiel Vermaak

Als laatste heeft ze nog een vraag over Tim: ‘…..en dan nog een belletje vanuit de ander locatie; de medewerkster zegt dat het niet goed gaat met Tim. Hij is zo druk en heeft ook al een bord kapot gegooid en de andere bewoners worden nu ook druk van hem Ze vraag of ze hem een Oxazepam mag geven. Ze kent hem niet zo goed, maar volgens haar is hij normaal niet zo druk…’

Ik ken Tim. Hij heeft autisme en praat niet. Hij is normaal niet zo snel uit zijn doen, dus er is mogelijk meer aan de hand.

‘Heeft hij koorts of andere klachten?’ vraag ik ‘Eet en drinkt hij wel normaal? Is er verder iets aan de hand waar hij onrustig van kan worden? Is hij binnenkort jarig of iets dergelijks? Werkt er iemand die hem kent?’

Na ongeveer een kwartiertje krijg ik de arts in opleiding weer aan de telefoon:
‘Ik belde net terug en de dienst van diegene die eerst belde was afgelopen en een medewerkster die al veel langer met Tim werkte was net binnengekomen. Het bleek dat Tim onrustig was geworden omdat hij sokken aan had terwijl hij ook sandalen aan had. En dat klopt niet in zijn wereld.
Sandalen zijn altijd zonder sokken! Punt uit!
Gelukkig had de bekende medewerker het meteen gezien en zijn sokken uit laten doen. Daarna was de rust weergekeerd.’

Iemand die zijn leven lang afhankelijk is van zorg van anderen schijnt tweeduizend verschillende hulpverleners tegen te komen in zijn of haar leven. Waar dit getal vandaan komt weet ik niet maar ik denk dat het aardig in de buurt komt van de werkelijkheid…..

Michiel Vermaak is Arts Verstandelijk Gehandicapten. Hij werkte bij ASVZ en ’s Heerenloo en tegenwoordig bij Zuidwester. Michiel heeft samen met Margriet van Duinen Jouw Dokter opgezet. Jouw Dokter geeft medisch advies aan patiënten, ouders/verzorgers, huisartsen en medewerkers. 

Lees ook hoe Laura beschrijft dat zorg aan kwetsbare groepen flexibiliteit vraagt

En ook: Als Amber opeens aan de andere kant van de tafel zit (niet als een van de hulpverleners maar als moeder-van) beseft ze dat ze iedereen wil oproepen nu eens echt te luisteren.

Lotje&co wordt blij als hulpverleners onze kinderen echt zien. Ook daarom delen we verhalen en ben je lid. Voor herkenning en erkenning.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

Lotjes Keukentafel
Lotjes Keukentafel Vind jij het fijn om over ervaringen van andere ouders van zorgintensieve kinderen te lezen? Aan Lotje&co's keukentafel kan dat. Elke week vertelt een ouder over zijn of haar leven met een zorgintensief kind. Neem een kop koffie, en schuif lekker aan! Wil je ook jouw ervaringen delen? Mail dan naar webredactie@lotjeenco.nl o.v.v. Keukentafel.

Meer Lotjes keukentafel

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest