VOOR JOU

5 misvattingen over ouders van een zorgintensief kind

misvattingen
13 juli 2018

Je bent zo sterk! Je bent zo geduldig! Je andere kinderen krijgen vast te weinig aandacht! Je zit vast niet te wachten op míjn problemen! Hm. Is dat wel zo, wat anderen van jou denken als je een zorgintensief kind hebt?

TEKST Elise van der Velde

Als ouder van een kind dat bovengemiddeld veel zorg vraagt, vanwege een beperking of chronische ziekte, krijg je veel harten-onder-de-riem. Dat is fijn, lief en soms heb je dat ook net even nodig. Maar soms krijg je een status aangemeten waar je jezelf niet helemaal in herkent. Het is moeilijk uit te leggen wat het hebben van een gehandicapt kind nu precies betekent, maar in navolging van deze Amerikaanse moeder, voel ik de behoefte enkele misvattingen uit de wereld te helpen.

‘Je bent zo sterk’

Je kunt niet anders dan dealen met de situatie. Ze zullen er zijn, maar zelf ken ik geen enkele ouder van een zorgintensief kind die keihard wegrent. Ja, een zorgintensief kind geeft je kracht en ‘vechtlust’, maar meer dan andere ouders, val je ook ten prooi aan schuldgevoel en heb je gevoelens van rouw. Maar ja, je plaatst niet snel een foto op Instagram met het dekbed over je hoofd. Dus lijk je ‘altijd’ sterk.

‘Het zal wel z’n tol eisen qua relatie’

Dat kan heel goed, de statistieken van gescheiden ouders met een zorgintensief kind schijnen het uit te wijzen. Maar niet per definitie. Ons kind heeft ons bijvoorbeeld sterker gemaakt en dichter bij elkaar gebracht. En Ties maakt ons een bijzonder gezin. Wel moeten we meer moeite doen om tijd voor elkaar te vinden en in te plannen – maar als het eenmaal lukt met speciale oppas/logeeropvang of dagopvang, genieten we extra van elkaar. 

‘Je andere kinderen krijgen vast te weinig aandacht’

Bij ons is juist de gehandicapte oudste regelmatig het kind van de rekening. Hij zit zo lekker rustig achter de televisie hè. Terwijl de anderen om de vijf minuten een vraag hebben die begint met ‘Mama, mag ik…’. Of overhoord moeten worden. Of naar voetbal/tennis/bijles/kamp moeten worden gebracht. De schuldbewuste woorden: ‘Jij krijgt zo hoor, Ties!’ of ‘Ik kom zo bij jou’ liggen op mijn lippen bestorven. Van mijn drie kinderen is hij het geduldigst. Hij móet wel.

‘Je zit vast niet te wachten op míjn problemen…’

Ooit had ik een huilende vriendin aan de telefoon. Haar dochter had haar vinger tussen de deur gekregen en het topje moest worden geamputeerd. Ze verontschuldigde zich voor haar ‘overdreven’ reactie: ‘Wat Ties heeft is véél erger!’. Klopt, maar ik heb wel nog inlevingsvermogen. Ik zou het vreselijk vinden als mijn vrienden groot of klein verdriet bij me weg hielden. En trouwens ook als het topje van de vinger van míjn kind werd geamputeerd.

‘Je leven is vast moeilijk’

Ik zou het eerder ingewikkeld willen noemen. Niets is vanzelfsprekend – van huisvesting tot vakantie tot gewoon eens een nacht doorslapen. Het bestellen van een hulpmiddel is zo bureaucratisch complex en duurt zo lang dat het soms al te klein is als het eenmaal geleverd wordt (dat hebben wij net weer eens ervaren). Je maakt je grotere zorgen om de toekomst dan andere ouders. En ja, dat is bij tijd en wijlen moeilijk. Maar het weerhoudt ons er niet van om ontzettend gelukkig te zijn.

Wat krijg jij vaak te horen waarvan je denkt… euh, dat is dus écht niet zo hoor! Laat het weten in de comments hieronder of op social media.

Lees ook: wat een zorgintensief kind je kan leren als ouder.

Lotje&co is het grootste online platform voor gezinnen met een zorgintensief kind. We zijn er voor jou! Ben jij al lid?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

 

2 reacties op “5 misvattingen over ouders van een zorgintensief kind”

  • Gerdie schreef:

    Of ik niet jaloers ben dat andere kinderen wel kunnen wat mijn kind nog niet kan.
    Uiteraard hoop je en soms mis je wat hij nog niet kan maar ik ben strots op elke stap die hij zet meer dan anders veel bewuster zogezegd, en op mijn oudste zonder beperking ben ik zeker niet minder strots, plus ik vind het heerlijk andere kids te horen praten en zien spelen en ontdekken dat brengt een lach op mijn gezicht

  • Mehtap schreef:

    Ik herken zeker het beeld dat wij sterke moeders scheppen. Soms voel je je haast schuldig omdat je aan die verwachtingen wil voldoen….

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest