VOOR JOU

5 signalen die wellicht al jong een vorm van autisme verraden

Als vader van drie kids met een vorm van autisme kreeg hij vaak de vraag waar hij op lette bij zijn kinderen. En dan vooral bij heel jonge kinderen, van nog geen twee. Had hij geen tips voor andere ouders?

TEKST Veronique Werz

Lange tijd heeft hij zijn handen daar niet aan willen branden maar als vader van drie kids en een goed observatievermogen kwam hij toch met vijf signalen van autisme bij kinderen onder de twee jaar. Wij zetten ze alvast hieronder voor je op een rij maar kijk zeker ook het filmpje waarin hij je meeneemt aan de hand van zijn ervaringen, en die van zijn kinderen. Daarin licht hij toe waarom hij juist deze 5 signalen benoemt en waarom ze van essentieel belang kunnen zijn bij het al vroeg diagnosticeren van een vorm van autisme.

01 leren lopen

Er is zoiets als een gemiddelde leeftijd waarop je kind leert lopen. Zeg rond de 14 maanden. En nogmaals, dit is een gemiddelde hè. Maar als je kind ver over die gemiddelde periode gaat dan is dat wel iets waar je aandacht voor moet hebben.

02 leren spreken

Eén van de zonen in dit gezin was twee jaar toen hij nog steeds met één woord probeerde helder te maken wat hij wilde zeggen. Verder maakte hij geluiden die zinnen moesten lijken maar dat waren ze niet. Toch ook iets waar je je zorgen over zou kunnen maken.

03 prikkelgevoelig

Kinderen kunnen al snel overgevoelig zijn voor prikkels. En als je goed oplet zie je wel degelijk verschil in aanraking (of juist afkeer van aanraking). Gevoelig zijn voor licht, geluid etc. zouden allemaal signalen kunnen zijn dat er net iets meer aan de hand is.

04 oogcontact

Of nou ja, eigenlijk vaak slecht oogcontact. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen met autisme maar we hebben het hier dan ook over signalen. Het meest opvallende aan dit signaal is dat kinderen zich afzonderen in hun eigen belevingswereld.

05 headbanging

Ik geloof dat ik dit zelf de meest lastige vind om te zien. Want je wilt niet dat je kind zijn hoofd heen en weer smijt tegen kussens, deuren en meer. Het filmpje laat helder zien dat dit headbangen echt anders is dan het heen en weer schommelen wat veel kinderen ook doen.

Natuurlijk is dit een kleine greep en je zult er wellicht een paar herkennen terwijl je kind toch echt geen vorm van autisme heeft of andersom. Maar omdat we het zo mooi vinden dat deze vader zich zo kwetsbaar durft op te stellen en zijn gezin als voorbeeld laat zien om andere ouders te helpen, willen we het graag delen.

Lees ook waarom het noodzakelijk is dat er meer (bij)scholing aan artsen en andere zorgverleners komt die te maken krijgen met kinderen en volwassenen met autisme. 

Lotje&co deelt graag kwetsbare verhalen. Ze geven kracht en laten zien dat we er niet alleen voor staan. Ook daarom ben je vriend.

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest