Blog Silvie

daarom maakt Silvie zich druk over de zaakvakken

aardrijkskunde en geschiedenis

Ik maak me weer eens druk. Druk om Daniël z’n schoolwerk en dan met name om de zaakvakken. Omdat ik het gevoel heb dat geschiedenis en aardrijkskunde langs hem heen gaan. Terwijl ik dat wel hele belangrijke vakken vind. En dus ga ik aan de slag, want dat is al veertien jaar voor mij de enig mogelijke manier om op dit gevoel te reageren.

TEKST Silvie Warmerdam

Zo merkte ik dat Daniël bij de geschiedenislessen het overzicht en haakjes miste. Haakjes zijn onderwerpen die hij goed kent en die linken aan de nieuwe stof.
Dus hebben we hier thuis de hele tijdsbalk met de bekende indeling opgehangen; van de jagers/verzamelaars via de ridders/monniken, regenten/vorsten tot televisie/computers. Onder elk tijdsvak heeft Daan een stukje geschreven over iets of iemand die hij wel kent, het haakje. Dus bij de Grieken en Romeinen iets over Julius Caesar uit Asterix en Obelix, bij de regenten/vorsten over de Nachtwacht en bij burgers/hervormers een stukje over Henri Ford omdat we zelf in een Ford rijden.
Uit zijn enthousiasme om hiermee aan de slag te gaan, maak ik op dat het helpt. 

Op vrijdag heeft Daniël aardrijkskunde. Op mijn doorvragen wat ze in de les doen, kwam steeds geen antwoord. Dus heb ik nu het werkboek waar ze uit werken, in huis.
Daniël knikte meteen toen ik het hem liet zien: ‘Ja ook in de klas. Over stad en dorp al gedaan, en deze ook over platteland.’ Hij bladerde tot hij een onbekende pagina zag over het verschil tussen goederenvervoer en personenvervoer. We keken naar de plaatjes, kletsten erover en ik stelde vragen. Ik vermeed expres de opdrachten die in het boek staan; die mag hij in de klas maken.
Opgetogen kwam hij die middag thuis: ‘Bij aardrijkskunde ging het over goederenvervoer en personenvervoer. Over de metro en de trein en vrachtwagens.’

Bij natuur staat deze weken gezond eten op het programma. Eten is natuurlijk een kolfje naar Daan z’n hand. Dus introduceer ik alleen de schijf van vijf en heb nu op mijn lijstje gezet dat we iets met bacteriën en rottend eten moeten. 

Ik kan mezelf natuurlijk wijs maken dat ik zo inzet op die zaakvakken, omdat grip hebben op de wereld om hem heen zo belangrijk is voor zijn toekomst. Maar als ik eerlijk ben, doe ik het uiteindelijk voor mezelf. Omdat het zo leuk is dat je met pubers kan praten over die wereld om ons heen.
Dat het met Julian over de gele hesjes gaat, met Simeon over de vraag of er buitenaards leven bestaat en met Daan over het verschil tussen een dorp en een stad, maakt me dan niets uit. 

Lees ook dat het zo leuk is dat Daniël als een echte puber alles van de hedendaagse muziek weet

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Want we maken ons allemaal druk, elke keer weer. Soms over de zaakvakken, soms over zindelijk worden en soms over sondevoeding. Zolang we er ook maar energie voor terugkrijgen, houden we het vol. Zelfs als die energie van een mede-ouder komt. Daarom maak je Lotje&co mogelijk!

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest