Blog Silvie

abortus plegen omdat je ongeboren kind anders is?

abortus ongeboren kind is anders

Dit weekend was er een discussie op Twitter die nogal bij me binnen kwam. Het ging over een column van Mickelle Haest in PS, de zaterdagbijlage bij het Parool. Ze schrijft over een stel dat abortus laat plegen omdat bij de 20 weken echo blijkt dat hun kindje een schisis heeft. Vraag 1 op Twitter: is dit fakenieuws? Vraag 2: hoe erg is dit?

TEKST Silvie Warmerdam

Helaas is de column met als titel ‘De paniek staat in hun ogen’ niet terug te vinden op de site van het Parool, dus ik kan geen link met je delen. Ik heb zelf ook alleen de foto die op de social media rond ging gezien. Ook jammer is dat zowel het Parool als de schrijfster op Twitter nog niet hebben gereageerd op de vraag of het verhaal op waarheid berust. 

Mickelle Haest tekent onder de titel ‘De Ooievaar’ verhalen op van een Amsterdamse verloskundige. Tenminste, zo staat het boven haar column.
‘De paniek staat in hun ogen’ vertelt over een echtpaar dat zwanger is van de tweede -ook nu weer via IVF. Bij de 20 weken echo blijkt dat het kindje een schisis heeft, die over het gehemelte door loopt. Beide ouders zijn in paniek. ‘Ik wil niet dat mijn dochter later gepest wordt’ en ‘Ze zal nooit haar lippen goed kunnen stiften’. De conclusie: ‘Ze zal er anders uit zien dan anderen. Ik wil mijn kind dat niet aandoen.’
De verloskundige doet nog verschillende pogingen om het echtpaar uit te leggen dat een schisis echt goed te behandelen is. Het mag niet baten: na de wettelijke bedenktijd van 5 dagen besluit het stel tot abortus.

Omdat het zo onvoorstelbaar lijkt dat aanstaande ouders echt zo reageren, twijfelen mensen of dit verhaal waar is. Volg bijvoorbeeld dit draadje op Twitter (inclusief de column zelf).
Maar eigenlijk is dat niet de belangrijkste vraag. Vanwege de disclaimer boven de column mag je ervan uit gaan dat het stel in het verhaal geen bestaande mensen zijn. Maar dat hun reactie én uiteindelijke beslissing wél op de realiteit berust. Want uit bijvoorbeeld dit bericht in NRC (al uit 2012!) blijkt bijvoorbeeld dat een abortus omdat het kind een hazenlip heeft, voorkomt. 

Ik lees het verhaal, lees alle reacties en ben er stil van.
Stil omdat er blijkbaar ouders zijn die zich niet kunnen voorstellen dat hun kind een gelukkig leven kan hebben ook al is het anders.
Stil omdat ik misschien zelf wel ooit zo’n ouder was.
Stil omdat er mensen zijn die deze ouders meteen veroordelen. Terwijl de column erg schetsmatig is; we weten niet wat zich achter hun voordeur allemaal speelt.
Stil ook omdat dit soort verhalen altijd hard bij me binnenkomen. Downsyndroom is immers óók een reden is om een ongeboren kind niet te willen. 

‘De paniek stond in hun ogen’…Misschien zegt het meer over hoe we in de samenleving omgaan met ‘anders zijn’ dan dat het iets zegt over deze twee bezorgde ouders. En is het alleen daarom al goed dat dit soort verhalen bediscussieerd worden. Of het nu wel of niet precies zo gebeurd is.

Lees ook hoe een ingezonden bericht in NRC pleit voor een wereld waarin anders zijn niet meer mag. 

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Elke dag weer vind je bij ons persoonlijke verhalen, ook over moeilijke onderwerpen. Daarom ben jij toch ook vriend van Lotje&co?

kerstman

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest