NIEUWS

een app voor epilepsie


7 oktober 2017

Goed nieuws voor iedereen die te maken heeft met epilepsie. Er is een app ontwikkeld die preventief optreden bij epilepsie aanvallen mogelijk maakt. Bijvoorbeeld bij absence-epilepsie, een moeilijk waarneembare vorm.

 TEKST Wiarda Boneschansker-van Ee

Bij absence-epilepsie lijkt het of kinderen aan het dagdromen zijn of niet opletten. Maar eigenlijk zijn ze een paar seconden of langer buiten bewustzijn. Ze staren voor zich uit en reageren niet meer op hun naam of aanraking.

Tim Buckinx is zelf ouder van een kind met absence-epilepsie en oprichter van Epihunter. Dat is een bedrijf dat technologieën ontwikkelt om het leven van epilepsie patiënten eenvoudiger te maken. Tim heeft voor het ontwikkelen van deze app de hulp ingeroepen van hogeschool UC Leuven-Limburg.
Een team van verpleegkundige en elektronica-ICT studenten hebben gezamenlijk deze unieke app ontwikkeld. “Een  indrukwekkende prestatie van deze jonge studenten” aldus Professor Lieven Lague van het Universitair Ziekenhuis Leuven.

Maar hoe werkt het? Een EEG headset registreert afwijkende hersensignalen en zet deze via de app om in een trilling naar een armband van de ontvanger, bijvoorbeeld de ouders of onderwijzer. Doordat er dus zelfs bij een opkomende aanval al een signaal gegeven wordt kan er veel sneller hulp worden ingezet of preventief ingegrepen.

Naast deze doorbraak hebben de studenten met de app een award en geldbedrag gewonnen voor het denken buiten de kaders. Ze hebben besloten het bedrag van 2500 euro te doneren aan de Epilepsie Liga.

BRON Het Laatste Nieuws

Lotje&co houdt medische ontwikkelingen bij. Word lid zodat we dat kunnen blijven doen.

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest