NIEUWS

naast rolstoelvriendelijk ook afasievriendelijk

afasievriendelijk
beeld Rijndam Revalidatie

Het hele zorgproces is afhankelijk van taal. Maar wat als je kind niet kan praten, lezen, schrijven? Niet duidelijk kan maken wat er aan de hand is? Dan sta je als zorgprofessional voor een uitdaging. De klinische kinderafdeling van Rijndam Revalidatie ging de uitdaging aan en werd afasievriendelijk. 

TEKST Silvie Warmerdam

Rijndam Revalidatie is een grote zorgorganisatie in Rijnmond en Zuid Holland Zuid. Zij hebben nu de eerste kinderafdeling van Nederland die afasievriendelijk is. Alle zorgprofessionals zijn opgeleid om met kinderen die niet zomaar taal tot hun beschikking hebben, te kunnen communiceren. Ook de fysieke omgeving hangt vol met plaatjes en pictogrammen.
Omdat beeld een essentieel onderdeel is bij de communicatie met jonge afasie-patiënten, maakt de afdeling naast al die plaatjes gebruik van gebarentaal, worden er verschillende kleuren ingezet en tekenen artsen vaker dan dat ze dingen opschrijven.
Twee logopedisten van Rijndam hebben een bestaande training die gericht was op het communiceren met volwassenen herschreven voor kinderen. De communicatiecursus, met de naam Con-t-Act is dus in huis ontwikkeld. De volgende stap is om de training geschikt te maken voor alle kinderafdelingen in Nederland. 

afasievriendelijk

Afasie is een taal- en communicatiestoornis, die kan ontstaan na hersenletsel. ‘Alle publieke gebouwen zijn rolstoelvriendelijk, het is hoog tijd dat ze ook afasievriendelijk worden’, zegt Denise Koeken, logopediste bij Rijndam in het persbericht.

Een mooi initiatief vinden wij, dat zeker navolging verdient. Want moeten revalideren is als lastig genoeg, daar kan je eigenlijk geen communicatieproblemen bij gebruiken. 

Lees ook dat kinderen niet kunnen praten, vaak wél alles begrijpen!

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest