Blog Saskia

naar Amerika verhuizen voor een ‘gewoon’ leven

Amerika

Nog zeven weken en dan is het zover, dan gaan we naar Princeton in Amerika! Merlijn, Linde en ik gaan op bezoek bij Penny en haar gezin die naar Amerika zijn verhuisd omdat haar zoon geen onderwijs kon volgen hier in Nederland, niet op een school. En nu gaat hij naar school en is een ‘gewone’ jongen geworden. Althans dat zegt hij zelf: ‘In Nederland had ik autisme en in Amerika heb ik dat niet.’ Hoe komt dat nou? Dat is de vraag die Merlijn wil ontdekken. 

TEKST Saskia Buma

Linde gaat mee om te filmen en zo wordt de start gemaakt met een documentaire van vijftig minuten. Merlijn wil weten hoe dat kan dat je gewoon naar school kan in andere landen? Wat doen ze daar anders? Is het het inclusief onderwijs, het samen naar school uitgangspunt, zonder speciale scholen? Geen uitsluiting maar insluiting? Niet alleen in Amerika, maar ook in Finland waar ze het hele onderwijssysteem aan het veranderen zijn. En hoe zit het in Noorwegen waar kinderen met autisme gewoon onderwijs op een reguliere school krijgen met alle ondersteuning die ze nodig hebben? Waarom kan het daar allemaal wel en is dat er in Nederland niet?

Merlijn gaat met dit project zijn stage invullen en krijgt de hulp Paul en Ben, twee supervisors die al jaren in het vak zitten. Zijn gaan Linde en Merlijn leren hoe je een documentaire maakt. Samen zullen ze de gebruikelijke wegen van financiering voor films en documentaires bewandelen door de plannen in te sturen en een producent te zoeken die hier potentie in ziet. 
Ook Lotje&co zet zich in om Merlijns droom om een goede documentaire te maken, te laten uitkomen. School ziet deze filmvoorbereiding, het filmen en de montage-uren als stage en dus zijn al die uren gewoon onderwijs tijd. En het is eindelijk geregeld dat Merlijn uitbreiding krijgt van zijn IVIO pakket, inclusief begeleiding in de vorm van een vakdocent aan huis. 

Om dit onderwijsprogramma  op maat geregeld te krijgen ben ik ongeveer een schooljaar bezig geweest. Zoals in mijn vorige blogs te lezen is heeft dit enorm veel voeten in de aarde gehad. Met hulp van mensen uit mijn eigen netwerk die enorm geholpen hebben om mee te denken en met de vuist op tafel hebben geslagen toen dat nodig was . 

Moe ben ik nu, extreem moe. Stad en land afgeweest. Gepraat als brugman. Heel veel nagedacht. En vooral heel veel stress gehad, die nog niet weg is. Hoeveel kun je als ouder aan?
Gelukkig gaat het met Merlijn nu zo goed dat hij geen supplementen meer nodig heeft. Omdat hij niet heel somber meer is. Wel moe maar niet negatief moe. Omdat hij doet wat hij aankan met de hulp die nodig is. Omdat hij zijn eigen tempo en structuur kan aanhouden. Voor nu werkt dat het beste voor hem.
En ik zal veel moeten uitrusten de komende tijd om me weer op te laden. Tussen de bedrijven door strandwandelingen maken en veel slapen. Gezond eten en yoga doen. Dat soort dingen.

Moeder Penny uit Amerika zegt dat ze daar op school eerst luisteren naar de ouders. Dat ze daar het gevoel heeft dat ze serieus genomen wordt. Dat ze direct doen wat nodig is. Vanuit positiviteit en mogelijkheden. Daar word ik blij van en het geeft me energie. Ik wil het zien daar in Princeton, ik wil hun verhaal horen en ze in de ogen kijken. Ik vind ze zo stoer dat ze de oversteek hebben gemaakt en dat ze daardoor weer een gewoon leven terug hebben gekregen! Nog even en we gaan het zien! America here we come.

Lees ook hoe Saskia aan tafel mocht schuiven bij het ministerie om onderwijs voor Merlijn te regelen

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Of het nu om onderwijs gaat, goede zorg of de bureaucratie, alle onderwerpen komen aan bod! Ben jij al donateur?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Eén reactie op “naar Amerika verhuizen voor een ‘gewoon’ leven”

  • Petra de Blok schreef:

    Hopelijk kun je wat kracht kan halen uit het feit dat veel ouders energie en hoop houden door jullie pad. Dat maatwerk wel mogelijk is. Jullie zijn de pioniers van echt passend onderwijs, Ik weet dat het onwijs hard knokken en enorm veel energie kost. Voor Merlijn heb ik ook enorm veel respect. Hij is een doorzetter, net als mijn dochter. #FollowYourDream #FanVanMerlijn

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest