Blog Jeannet

een aanrader

beeld-van-de-week

Mijn laatste blog alweer! En om meteen maar naar de conclusie vooruit te snellen: ik wil de Pictogenda niet meer missen. Ook al is het niet eenvoudig om de agenda echt onderdeel te maken van ons dagelijks leven. Hij is leuk, ik hou van plaatjes en mijn dochter is een agenda met plaatjes steeds leuker gaan vinden.

TEKST Jeannet de Klooker

Hoewel ze het niet met zo veel woorden zegt, krijgt Janna door de Pictogenda letterlijk meer een beeld van de week. Het draagt bij aan de rust en duidelijkheid die ze zo goed kan gebruiken in haar immer hardwerkende koppie. En, laat ik het toegeven, ik herken me daar wel in.

Tip van Jeannet: ‘Vul de Pictogenda vooral samen met je kind in.’

Het is ook fijn om samen de week door te nemen. Het betekent voor mij dat ik meer grip hou op de gebeurtenissen en er minder ‘zomaar ineens’ gebeurt, zoals bijvoorbeeld een studiedag. Niet alleen mijn dochter heeft extra zorg nodig, mijn zoon ook en ik mis zelf wat structuur hier en daar in mijn dagelijks leven.

Verder denk ik dat het voor Janna een begin is in het leren plannen. Hoewel er tussen kinderen met autisme immense verschillen zijn, is plannen en overzicht houden vaak een lastig punt. Dus ik ben heel blij dat ik haar op zo’n vrolijke en persoonlijke manier kennis laat maken met plannen.

Toffe papa
De mogelijkheid om eigen foto’s in de agenda te plakken, vind ik het grootste pluspunt. Als het leven lastig is op sommige dagen of weken, dan ziet de agenda er in ieder geval supergezellig uit. En hiermee kom ik op het programma Pictoselector.
De uitgever vertelde me dat Pictoselector het werk is van een papa met een zoon die ook autisme heeft. Hij heeft het onlineprogramma in zijn eigen tijd en kosteloos toegankelijk ingericht.
Het is voor mij een bijzonder idee dat zo’n lieve papa zich inzet voor andere kinderen en ouders. Inmiddels heeft hij het programma aangepast, zodat je de afbeeldingen een paar millimeter kunt verschuiven als ze niet exact op de stickers uit de printer rollen. Als ik nu toch nog moet puzzelen op het invoeren van foto’s, dan denk ik aan deze toffe papa. Hij maakt het mogelijk dat Janna’s agenda er uitziet als een fotoboek.

Tip van Janna: ‘Door de plaatjes kan ik echt zien hoe mijn week eruitziet.’

Een aanrader
Ja, ik raad de Pictogenda aan! Niet omdat ik er een blog over schrijf, de opdracht was hem eerlijk uit te proberen. Juist omdat de Pictogenda er leuk en persoonlijk uit ziet, helpt hij Janna om het beeld van de week te zien en leert haar plannen.
Er zijn vast vele vaders, moeders, hulpverleners die vanzelf al structuur hebben en het makkelijker vinden dan ik, om de Pictogenda in het dagelijks leven in te passen. Zij zullen hun kind met gemak meenemen in het fijne overzicht.
En heb je net als ik, zelf ook moeite om het gezinsleven te structureren? Dan zeg ik helemaal: doen die Pictogenda!

Moeder Jeannet en dochter Janna testen voor Lotje&co de Pictogenda en beschrijven in zes wekelijkse blogs hun ervaringen. Janna is tien jaar en heeft de diagnose ASS. Ze heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Een duidelijke planning met plaatjes helpt haar. In week 1 kwam de Pictogenda per post. In week 2 bood de agenda enige orde in de chaos. In week 3 lijkt de Pictogenda handig voor de hele familie. In week 4 zorgt de Pictogenda voor een fijn moeder-dochter moment. In week 5 gingen ze met de pictoselector aan de slag.

agenda vol pictogrammen

De Pictogenda is gemaakt voor kinderen en volwassen die baat hebben bij visuele ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Het is meer een hulpmiddel dan een agenda. In de Pictogenda kun je voorbedrukte stickers plakken, of stickers afdrukken met foto’s of symbolen die je zelf kiest. De stickervellen kun je bij www.pictogenda.nl bestellen.

Eén reactie op “een aanrader”

Geef een reactie

Jeannet
Jeannet is de moeder van Janna (10, ASS). Janna heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Ze kan erg goed samen met andere kinderen spelen. Dat is echt een hobby van haar. Net als paardrijden en circusles. Ze is helemaal gek op dieren. Jeannet werkt als praktijkonderzoeker. Ze heeft haar eigen onderzoeksbureau. Ze vertelt de verhalen achter de cijfers en ontwikkelde daarnaast de applicatie INZI. INZI meet persoonlijke doelen van kinderen en volwassenen die hulpverlening krijgen.

Meer Jeannet

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers
site De Heren Van

Pin It on Pinterest