VOOR JOU

begrip en erkenning om het zorgen-voor vol te houden

begrip en erkenning

Roos is een alleenstaande moeder met twee zorgintensieve kinderen die zelf ook gezondheidsproblemen heeft. In de wintereditie van het tijdschrift Lotje&co zegt ze : 'Het is zwaar. Ik sta regelmatig jankend boven de afwas…’ Wat ons terug deed grijpen op onze enquete uit 2017, waarin jullie aangaven vooral begrip en erkenning nodig te hebben.

 TEKST Silvie Warmerdam

In de wintereditie 2018 van ons tijdschrift Lotje&co vertelt Roos waarom het zwaar is: ‘In feite draait mijn leven om niets anders dan de kinderen. Ik zou het liefst verhui­zen; ik kom oorspronkelijk uit Zeeland en daar zit mijn netwerk, maar een verhuizing trekt mijn dochter niet. Met mijn eigen beperkingen en mijn twee zorgkinderen heb ik welgeteld recht op drie uur schoon­maakhulp per week. Ik ben ander­half jaar bezig geweest om respijt­zorg te regelen. Het is een ware dagtaak om je door alle instanties en regels te werken, helemaal als je dat alleen moet doen.’

begrip en erkenning

De situatie van Roos is vrij bijzonder: ze staat er alleen voor, heeft twee zorgintensieve kinderen en kampt zelf ook met gezondheidsproblemen, Maar haar vraag om erkenning, hulp, minder bureaucratie, respijtzorg en een luisterend oor is dat niet. In onze Mantelzorg-enquete uit 2017 gebruiken jullie precies deze woorden. Net als dat jullie vragen om begrip, waardering, tijd, rust, maatwerk, vertrouwen, meedenkers en slaap. 

Maar eerst even de cijfers. In die enquête rondom de Mantelzorgdag 2017 vroegen we om te reageren op een aantal stellingen.
Stelling 5 was ‘ik krijg genoeg ondersteuning om het vol te houden’.
Slechts 6% van alle 835 inzenders antwoordt ‘ruim voldoende’. 56% (meer dan de helft!) krijgt geen of te weinig ondersteuning om het vol te houden.
33% zeg net genoeg steun te krijgen (terwijl maar 5% geen steun nodig heeft). Kortom: ouders gaan (net niet) onderuit door de zorg die ze moeten leveren.

We vroegen ook wat jullie nodig hebben om het wél vol te houden.
Een greep uit de vele reacties:‘ De mogelijkheid om ook in onze complexe zorgsituatie er eens zorgeloos een dag uit te kunnen. Ook op huishoudelijk gebied en kunnen ‘sparren’ zou welkom zijn. Erkenning krijgen enorm belangrijk.’
Of: ‘Iedereen die aangaf ons te willen ondersteunen bleek altijd een eigen agenda te hebben.’
En: ‘Begrip, iemand die zaken voor je regelt waardoor je meer in de rol van ouder kunt zitten ipv hulpverlener.’

Eén ouder schrijft: ‘Weer gewoon moeder zijn…’ en dat vat alle reacties mooi samen. 

Wat heb jij nodig om overeind te blijven? Laat het ons weten via social media of als reactie onder dit bericht (dat kan alleen als je lid/vriend bent van Lotje&co). Want dat is wat we doen: persoonlijke verhalen delen waardoor er begrip en erkenning groeit. Zo zorgen we er samen voor dat onze draagkracht groter wordt.

Lees ook ons opinieartikel over de hele enquete, zoals dat ook in verschillende kranten is verschenen. 

Als vriend/lid van Lotje&co, lees je In de wintereditie van ons tijdschrift het hele interview met Roos. Nog geen lid/vriend? Blader hier dan in het nieuwe nummer of word meteen lid/vriend en steun Lotje&co.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest