Blog Silvie

de behoefte aan structuur, die blijft

behoefte aan structuur
12 januari 2018

We gaan met de trein een dagje naar Amsterdam. Een dagje uit de structuur en even wat anders. ‘Stap één,’ telt Daniël als we in de stad lopen, ‘met de trein. Stap twee lunch eten, stap drie museum, stap vier sushi eten. Stap vijf weer naar huis.’

TEKST Silvie Warmerdam

‘Heel goed Daan,’ steek ik mijn duim omhoog en moet lachen omdat hij zijn eigen behoefte aan structuur organiseert. Knap en goed dat hij in staat is om zelf grip te krijgen op zo’n dag die anders dan anders is.
Ik herinner me nog goed, dat ik zulke stappen helemaal voor hem uit schreef. En dat we dan iedere stap die voorbij was wegstreepten.
Nu kan hij dat dus zelf en kunnen we een dagje weg zonder dat we het uitgebreid hoeven voor te bereiden. En mogen we ook ter plekke bedenken wat we gaan doen. Opgewekt lopen we onverwacht de Bijenkorf in, waar Daniël lachend op de roltrap stapt.

Maar natuurlijk juichen we te vroeg.

Na een rondje kinderkleding in de superwinkel, wandelen we naar het Rijksmuseum. Het is er druk, erg druk. Omdat er een rij staat bij de garderobe, wijken we uit naar de lockers. Maar daar ontstaat bijna een ruzie als er een locker vrij komt. Dus gaan we toch maar in de rij om de jassen en tassen in bewaring te geven.
En dat is te veel voor Daniël. Hij krijgt al die prikkels niet verwerkt en weigert boos en geagiteerd om zijn jas uit te doen. Blijkbaar is die jas z’n houvast en als hij ‘m toch af moet geven, komen de tranen en blijft er een heel klein, zielig jongetje over. ‘Ik mis Tom en Jerry, gaan we nu naar huis?’ snottert hij. Na de jas, zijn de katten zijn reddingsboei.

‘Och lieve Daan, kom hier,’ slaat Harro zijn armen om hem heen. ‘We kunnen toch nog niet naar huis. We gaan toch nog sushi eten?’
‘Stap vier,’ knikt Daniël dan en kan door zijn tranen heen, weer een beetje lachen.

Eten is voor Daniel ook tijdens onze reis door Amerika dé manier om grip te houden op de dag!

Elke dag weer vind je bij Lotje&co persoonlijke verhalen en ervaringen. Help jij ons om ze te blijven publiceren?

samen maken we Lotje mogelijk

 

Eén reactie op “de behoefte aan structuur, die blijft”

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest