Blog Silvie

veters strikken


6 december 2017

De surprises zijn uitgepakt, de gedichten voorgelezen en het laatste stukje chocoladeletter veroberd; eindelijk had ik tijd om naar de korte Belgische film ‘Downside Up’ te kijken.

TEKST Silvie Warmerdam

Ik schreef al eerder over deze prijzen winnende film, die maar vijftien minuten duurt. Maar nu is ie tot 1 januari 2018 gratis te bekijken via de VRT. Alleen even een VRT-profiel aanmaken en aanklikken dat je in België woont. Met een kop koffie, ging ik ervoor zitten.

De Belgische film laat een vredige wereld zien waar alleen maar mensen met het syndroom van Down wonen. Een wereld die wordt opgeschrikt als er een jongetje wordt geboren dat anders is; hij heeft een chromosoom te weinig. Zolang hij klein is, is het prima. Tot hij groter wordt, dan gaat zijn anders zijn tellen. Want hij kan wél veters strikken en hij blijft maar groeien.

De film wordt geprezen om het camerawerk, de acteerprestaties en de prachtige vormgeving. En dat klopt helemaal. Ik heb ademloos zitten kijken. Er doen meer dan 100 mensen met Down mee, die met zichtbaar plezier hun rollen vervullen.
Ook de boodschap aan het einde is helemaal top: ‘Zo kan iemand die anders is de wereld toch een beetje beter maken.’ De jongen met het chromosoom te weinig, bedenkt namelijk schoenen met klittenband.

Maar toch hè, ik blijf zo’n film lastig vinden. Hoe goed ook geacteerd, het syndroom van Down wordt stereotiep neergezet -Daniël kan echt wel veters strikken…
Al die figuranten dienen meer als symbool voor mensen met een beperking in het algemeen. Op een bepaald moment in de film worden ze zelfs vervangen door het bekende rolstoel-pictogram. De filmpersonages komen niet tot leven. Ik snap dat dat ook de bedoeling niet is, maar toch: het knelt.

Dan zie ik liever Robert ten Brink, die in het programma All You Need is Love een romantisch afspraakje regelt voor Ryan en Chantal. Het Down van Ryan komt helemaal niet ter sprake en de programmamakers laten in het midden of er ook iets met Chantal is. Kijk, dan zet je de mens centraal en gaat het om de liefde tussen deze twee jongeren, waar iedereen zich in kan herkennen.

Lotje&co kijkt graag net even anders tegen de dingen aan. Word daarom lid!

samen maken we Lotje mogelijk

Eén reactie op “veters strikken”

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest