BOEK

uitleggen tot je een ons weegt

Cover Uitlegmoeder

Gefascineerd lees ik verhaal na verhaal in de bundel Uitlegmoeder van Janneke van Bockel. In elk verhaal legt Janneke opnieuw het leven uit aan haar puberdochter met autisme. Hoewel de dochter slim genoeg is, kan ze het leven niet bijbenen. Door steeds opnieuw alles uit te leggen, hoopt Janneke haar te helpen vat te krijgen op dat leven en haar eigen weg te vinden.

TEKST Silvie Warmerdam

Dat gaat zo: tig keer uitleggen hoe de week, een weekend, een vakantie eruit gaat zien, steeds maar weer uitleggen waarom vriendinnen reageren zoals ze reageren, waarom de juf zo doet en waarom je dit wel en dat niet zegt of doet. Maar ook aan anderen uitleggen hoe haar dochter in elkaar zit en hoe het in haar hoofd werkt. Al lezend word ik met Janneke af en toe tureluurs van alle vragen die de dochter op haar moeder afvuurt.

Want dat is wat deze verhalen-uit-de-dagelijkse-praktijk doen. Ze laten je meeleven en het autisme van de dochter meebeleven. Al is de diagnose van mijn zoon heel anders, ik knik vele malen van herkenning. Ook ik moet altijd rekening houden met, sta altijd op ‘aan’, denk vooruit en zoek een weg door het zorg-oerwoud.

Met grote regelmaat glimlach ik om situaties die -soms onbedoeld- grappig zijn. Bijvoorbeeld als de dochter Janneke’s woorden weer eens te letterlijk neemt. Of als Janneke een situatie verkeerd inschat en haar dochter een verandering opeens zonder morren accepteert.

Er zijn ook verhalen waarbij ik het niet droog hou en met Janneke meehuil. Natuurlijk als de rector van de grote scholengemeenschap om de hoek, vindt dat het niet langer gaat. Of als de PGB-er die zo goed bevalt, verhuist.

Soms frons ik mijn wenkbrauwen, dan herken ik me niet in een verhaal of in Janneke’s reactie. Het boek is dan op z’n sterkst, omdat ik een spiegel voorgehouden krijg. Want als ik mezelf niet in de beschreven situatie herken, hoe zou ik dan wel reageren?

Het is een fijn boek voor ouders die herkenning zoeken en een must-read voor iedereen die met een kind met autisme te maken krijgt: De ervaringen in ‘Uitlegmoeder’ geven meer dan welk informatief boek ook, inzicht waar ouders tegenaan lopen. Vier sterren!

Uitlegmoeder, Janneke van Bockel, uitgeverij Lannoo (2016)

Janneke van Bockel schreef eerder Uitvindboek voor ouders en IJskastmoeder. Onder de naam MetaMama werkt zij als oudercoach voor ouders die op zoek zijn naar plezier en zelfvertrouwen in het opvoeden en specifiek op gezinnen met kinderen die iets extra’s vragen van hun ouders.

Lotje&co deelt graag mooie verhalen, ook in boekvorm. En door ons te volgen hoef je niet zelf meer op zoek. Ook daarom ben je lid.
https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Eén reactie op “uitleggen tot je een ons weegt”

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest