VOOR JOU

6 boeken over levend verlies die het lezen waard zijn

boeken over levend verlies

Levend verlies of chronische rouw is het thema van de wintereditie van het tijdschrift Lotje&co. We laten vier professionals aan het woord en je leest het persoonlijke verhaal van Elise. Om meer te kunnen lezen, zetten we 6 boeken voor je op een rij over verlies, rouw en hoe je daarmee om kunt gaan.

TEKST Silvie Warmerdam

 

 

 

1. Helpen bij verlies en verdriet, Manu Keirse, Lannoo € 19,99

Hét basisboek over rouw in een volledig nieuwe editie. De belangrijkste boodschap van Manu Keirse dat het verwerken van verdriet om rouw niet kan, maar dat je ermee leert leven, is de rode draad van dit boek.
In de wintereditie van het tijdschrift Lotje&co zegt Keirse in een interview over levend verlies: ‘Het allerbelangrijkste bij levend verlies is het besef dat je de beperkingen van je kind niet kunt accepteren; je moet ermee leren omgaan. Natuurlijk zal je je kind wél accepteren, dat is een wezenlijk verschil.’
In hoofdstuk 20 van het boek legt hij dit nader uit en komt hij tot aanbevelingen voor zorgverleners: ‘Verwacht niet dat mensen er op een moment ‘overheen’ zijn en verwittig dat periodieke opstoten van verdriet normaal zijn.’ En voor betrokkenen: ‘organiseer af en toe een ritueel, waarbij je anderen uitnodigt.’

2. Voor Joseph en zijn broer; van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belang, Christa Anbeek, Ten Have € 20

Christa Anbeek, theoloog, zit thuis met een burn out en als ze haar kleinzoon Joseph ziet spelen gaat ze in de theologie en filosofie op zoek naar spelen, plezier en levenslust. Ze koppelt haar persoonlijke ervaringen met rouw aan de literatuur en leert zo samen met Joseph weer mee te bewegen met de stroom van het leven.
In de wintereditie van het tijdschrift Lotje&co citeert Anbeek in een interview de filosofe Hanna Arendt: ‘‘Met elke geboorte begint iets nieuws, niet om wat het kind gaat doen, maar omdat hij of zij er is. We delen met iedereen dat we verschillend zijn, en dat maakt ons weer aan elkaar gelijk.’ Als lid/vriend van Lotje&co kan je dit boek winnen! Lees hier hoe!

3. Houd me vast, Sue Johnson, Kosmos uitgevers € 15

Sue Johnson is een Amerikaanse relatietherapeute. In ‘Houd me vast’, stelt ze dat we voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, een emotionele hechting nodig hebben aan enkele onvervangbare anderen. Die hechting helpt ons te overleven. Een gevoel van veilige binding tussen liefhebbende partners is een diepe bron van kracht voor de afzonderlijke deelnemers aan zo’n relatie. Ofwel, veilige verbondenheid met een dierbare maakt ons sterker.
Eldiet de Groot is relatietherapeute en werkt met de methode van Johnson. In de wintereditie van het tijdschrift Lotje&co zegt ze in een interview: ‘Soms heb je niet alleen hulp nodig in de vorm van een rolstoel of pgb-begeleiding, maar hulp van iemand die de relatie centraal zet. Bij een veilige hechting tussen de ouders, komt het hele gezin tot rust.

4. Zakendoen met emoties; Limbische Verklaring en cognitieve emotieve behandeling bij SOLK, Marten Klaver, uitgeverij SWP € 29,50

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Uitgangspunt voor dit boek is dat gevoel en emotie een wezenlijke rol in ons leven spelen. Ze zijn de smeerolie van ons functioneren en onze vitaliteit. Het functioneren is ontregeld bij stress, bijvoorbeeld als gevolg van chronische rouw.
Klaver koppelt dit ontregeld zijn aan lichamelijke klachten. In een interview in de wintereditie van het tijdschrift Lotje&co zegt hij: ‘Omdat in je hersenen het gebied van de emoties – met die diepere gevoelens – dicht bij alle functies zitten die het lichaam bedienen, gaan onderdrukte gevoelens in je lichaam zitten. Dat uit zich in allerlei klachten.’
Klaver raadt dan ook aan om bij lichamelijke klachten, zoals rug- of nekpijn, op zoek te gaan naar die diepere gevoelens en die uit te spreken. 

5. Over rouw en levenslessen, Elisabeth Kübler-Ross en David Kessler, Dwarsligger €17,50

Elisabeth Kübler-Ross was een wereldberoemd psychiater en humanist, David Kessler haar leerling en goede vriend. Hij is een expert op het gebied van sterven en rouw. In het eerste deel van deze ‘dwarsligger‘ gaan ze in op de vijf stadia van rouw: ontkenning, woede, marchanderen, depressie en aanvaarding. Het tweede deel bevat praktische en spirituele lessen voor het leven, die de auteurs door hun jarenlange ervaring met stervenden hebben opgedaan.

6. Ik mis je, Theanne de Boer, Buijten en Schipperheijn €12,50

In het winternummer van het tijdschrift Lotje&co zegt relatietherapeute Eldiet de Groot dat ‘Ik mis je’ naar elkaar uitspreken in een relatie, een toverformule is: ‘Want waar begrip is, kan de liefde weer gaan stromen.’
In dit boek komen veel verschillende mensen aan het woord die een dierbare moeten missen. Stuk voor stuk persoonlijke verhalen waar je erkenning, herkenning en troost uit kunt halen, ook al is levend verlies of chronische rouw niet hetzelfde als rouw om de dood van een naaste. Ik mis je, kunnen blijven zeggen maakt dat die dierbare niet vergeten wordt. Kunnen we ook ‘Ik mis je’ zeggen tegen het kind dat niet is?

Lees ook de overpeinzingen van Stephanie, de moeder van Anne Sophie, als het gaat over levend verlies en chronische rouw. 

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Samen zorgen we dat onze draagkracht toeneemt. Want zoals Christa Anbeek in het winternummer zegt: ‘Het delen van je verhaal verlicht, maakt het minder zwaar. Je bent niet alleen, er ontstaat letterlijk ruimte voor inspiratie en creativiteit.’ Doe je mee?

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest