BOEK

7 x de fijnste boeken voor wie niet aan lezen toekomt

boeken

Het is weer boekenweek! We snappen dat je als ouder van een zorgintensief kind geen uren over hebt om met een boek op de bank te hangen. Of de focus om informatie uitgebreider dan één zorgformulier tot je te nemen. Daarom stelden we een top-7 samen van boeken waar je direct wordt ingezogen en/of waar je als ouder-met-vijf-petten-op ook nog eens wat aan hebt.

TEKST Elise van der Velde

1. De edele kunst van Not Giving a F*ck

Kijk, dat willen we allemaal wel. Ons niet meer druk maken om onbenullige zaken als: wat anderen van ons vinden, verjaarskaarten op tijd versturen, überhaupt perfect zijn. Maar hoe doe je dat? Dit boekje laat het je zien. Het wordt aangeprezen als hét boek voor zelfhulphaters: ‘Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven.’ Amen.
De edele kunst van Not Givig a F*ck, Mark Manson – Harper Collins USA, € 14,99

2. Om wie je bent, Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, echtgenote van dirigent Jaap van Zweden, beschrijft in haar boek ‘Om wie je bent’ haar strijd voor het geluk van haar zoon met autisme. Maar ook haar eigen, onveilige, jeugd en haar ontmoeting met Jaap komen aan bod. Dit maakt het een even aangrijpend als ontroerend levensverhaal. Als vrouw van één van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter van de erkenning van autisme, laat Aaltje zien waar liefde toe in staat is. Op je nachtkastje dus!
Om wie je bent, Aaltje van Zweden – Ambo | Anthos,  € 18,99

3. Compassie voor beginners 

We zijn vaak liever voor onze partner, kinderen, vrienden en collega’s dan voor onszelf. Dat moet veranderen! De vroegere monnik Thupten Jinpa laat je inzien hoe belangrijk het is om minder hard voor jezelf te zijn, en net zo goed voor jezelf te zorgen als je voor een ander doet. Het boek staat vol rake voorbeelden voor ouders van een zorgintensief kind. Het is vlot geschreven en biedt troost en echte eye-openers voor wie tijdens het zorgen zichzelf wel eens vergeet.
Compassie voor beginners, Thupten Jinpa – Kosmos uitgevers, € 17,99

4. ‘Ik kan er nét niet bij’ 

Wij vonden ‘m op de redactie fantastisch en waren daar niet alleen in, getuige de woorden van Aurora Voermans, een van de gelukkigen bij de Lotje-winactie voor dit boek: ‘Wat is het een ontzettend mooi, boeiend, emotioneel, grappig, inspirerend, eerlijk, vertederend en goed boek! Zelf hebben wij ook een bijzondere zoon van 15 jaar en hebben dezelfde trajecten doorlopen op zoek naar een diagnose. Soms doet het heel erg pijn door de herkenning en het verdriet, en soms heel erg pijn aan mijn buikspieren van het lachen!’
‘Ik kan er nét niet bij’, Sander Verheijen – Harper Collins, € 17,99

5. Werkboek voor een Sructuurjunkie in spé

Dat ‘in spé’ is hoopvol voor iedereen die maar niet uit de chaos komt. Zie jij dankzij alle hulpmiddelen, sondevoedingzakjes, kwijldoekjes en – o ja – je eigen troep – door de bomen het bos niet meer? Dan ga je blij worden van dit heerlijk dikke A4 werkboek. Het mooie is dat het verder gaat dan de gebruikelijke timemanagement tips en to-do-list adviezen. Je krijgt ook de opdracht om écht na te denken over je leven. Hoe ziet je ideale dag eruit? En hoe ziet je gemiddelde dag er nu nog uit? Wat wil je nou echt? Kortom, een cadeautje aan jezelf!
Werkboek voor een sructuurjunkie in spé, Cynthia Schultz – Blossom Books BV, € 24,99

6. Relax! Het leven is zo kort

De schrijfster van dit boek is stressmanagementconsultant. Dat belooft veel goeds voor de inhoud, en het boek stelt ook niet teleur. Aan de hand van leuk geschreven, geestige anecdotes en praktische oefeningen leert La Roche je om je stresslevel laag te houden. De schrijfster laat zien hoe we langer en gelukkiger kunnen leven dankzij de genezende werking van het absurde. Ze promoot humor, optimisme en veerkracht als levenskunst en helpt je van stress je kracht te maken en ‘het geluk in ongeluk’ te vinden. Wie wil dat niet?
Relax! Het leven is zo kort, Loretta LaRoche – Deltas, € 15,95

7. In het oranje ochtendlicht

En oké, nog één serieuzere titel voor wie wél tijd heeft om een paar avondjes door te lezen. Kankerpatiente Nina Riggs tackelt een groot probleem (ze gaat dood) met humor en verve. Voorbeeldje van die humor: ze bedenkt bedankkaartjes voor wat zij ‘ovenschoteltrutten’ noemt – opdringerige helpers. ‘Bedankt voor de bloemen. Ik hoop dat ze eerder doodgaan dan ik.’ Riggs geeft lezers en passant een lesje mee dat ouders van zorgintensieve kinderen al hebben gehad. Namelijk dat in tijden van persoonlijke misère de wereld niet stil staat. En dat humor altijd helpt.
In het oranje ochtendlicht, Nina Riggs – Ambo | Anthos,  € 20,-

Wil jij het beste kinderkookboek ter wereld winnen? Kijk hier voor de Lotje-winactie!

Lotje&co draagt bij aan de draagkracht van gezinnen met een zorgintensief kind. Wist je dat we ook trainingen en workshops geven? En als lid krijg je uiteraard korting. Word ook daarom lid.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest