Advertorial

te koop: mooie spullen met een bijzonder verhaal

BONTe Bende

De BONTe Bende is een cadeauwinkel in Rotterdam, waar de duurzame spullen kwaliteit hebben. Kaarsen, servies, lampen, knuffels, kaarten; alles is even mooi en alle producten hebben hun eigen verhaal. 

TEKST Silvie Warmerdam

Floor Brouwer, één van de oprichters van Stichting BONT, de organisatie achter de cadeauwinkel vertelt: ‘we zijn een gewone winkel, maar de verhalen achter onze spullen zijn bijzonder. Alles wordt gemaakt in lokale werkplaatsen en ateliers waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Denk aan vluchtelingen, ex-gedetineerden, mensen met een beperking. En in de winkel word je geholpen door een jongere met een verstandelijke beperking die zo werkervaring kan opdoen.’

Stichting BONT
De cadeauwinkel is een dagbesteding van Stichting BONT, net als het BONTe Buurtloket waar buurtgenoten terecht kunnen met hun klusvraag -denk aan boodschappen doen, honden uitlaten, koken voor buurtbewoners en meehelpen wekelijkse bingo’s te organiseren in het bejaardenhuis. Daarnaast heeft de Stichting een eigen clubhuis, waar op dit moment  zo’n 120 jongeren met een beperking 24/7 terecht kunnen. Deze jongeren worden begeleid door studenten en net afgestudeerden.

Een gewone winkel
Floor: ‘Twee jaar geleden heeft Stichting BONT de grote stap gezet naar een eigen clubhuis en afgelopen zomer is de BONTe Bende geopend. De cadeauwinkel draait prima, mede dankzij kunstacademie-studenten die hebben meegedacht over het concept en de daadwerkelijke uitvoering. Zij zijn op zoek gegaan naar ateliers, werkplaatsen of centra voor dagbesteding waar producten met een verhaal worden gemaakt die duurzaam zijn, kwaliteit hebben én mooi zijn. We willen niet dat klanten de producten kopen om de zieligheidsfactor. We zijn een gewone winkel, waar toevallig mensen werken die…’

BONTe BendeNaast de fysieke winkel, is er ook een online webshop waar dezelfde producten te koop zijn. ‘Die webshop is ook een hele mooie werkervaring voor onze jongeren,’ vertelt Floor. ‘Ze leren er zonder tijdsdruk werken, organiseren en ordelijk zijn. En ze maken zelf ook producten, zo leren ze waar materialen vandaan komen en wat duurzaamheid betekent.’

Nauwe contacten
Er is nauw contact met de ateliers en de werkplaatsen, de mensen die daar werken komen ook in de winkel kijken. Dat geeft zowel een meerwaarde aan de makers, die weten waar ze het voor doen, als aan de verkopers die nieuwe mensen met andere achtergronden leren kennen. Zo hebben de jongeren van Stichting BONT laatst een high tea geserveerd voor de makers van werkplaats Juffrouw Jansen, die op bezoek kwamen in de winkel.

Shoppen?
De Bonte Bende vind je aan de Frits Ruysstraat 24A, een winkelstraat tussen Kralingen en Crooswijk in Rotterdam, tel: 010-2036486. Of shop lekker online!

De BONTe Bende doet ons qua sfeer denken aan Buurtvrouw in Schiedam of Jan&Alleman in Breda. Allemaal mooie initiatieven, waar de kwaliteit van de producten en diensten voorop staat. Heb jij ook zo’n initiatief? Laat het ons weten, dan maken we er samen een verhaal van!

2 reacties op “te koop: mooie spullen met een bijzonder verhaal”

 • Nanda Sanders-v.Veen schreef:

  Graag wil ik reageren! Mijn dochter met klassiek autisme, verstandelijke beperking en dystrofie heeft geen dagbesteding. Zelf geef ik haar dagbesteding met een divers aanbod van keramiek, hand en zaagwerk. Wij bieden ons werk tegen materiaalkosten aan op onze FB pagina Gekkenbekken. Ook wij krijgen onze waardering en hebben al een aardig stel volgers die regelmatig bestellingen bij ons doen! Een heel positief verhaal is het vervolg geworden op veel negatieve ervaringen in geen passende dagbesteding en begeleiding van Merel. Iets waar we beiden heel trots op zijn!

 • BONTe Bende schreef:

  Hoi Nanda en Merel,

  Wat een ontzettend leuke FB pagina en wat hebben jullie en een mooie spullen! Wij hebben zeker interesse en gaan binnenkort via FB contact met jullie opnemen.

  Met BONTe groet,

  Vita en Annemiek van de BONTe Bende

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest