Blog Huizer-maatjes

waarom een paar muren en bewoners niet genoeg zijn

brainstorm

Hoe je een woongroep opzet? Door samen te komen met de interieurontwerpster en de architect van het pand en met elkaar te brainstormen over alles wat noodzakelijk en vooral ook léuk is om te hebben. Afgelopen zaterdag was onze brainstormdag en die leverde veel inspiratie en resultaat op voor de volgende fase!

TEKST Anneloes van Slooten

De opmerking ‘Dit vinden mijn ouders niet mooi, maar ik wel’ liet zien dat de bewoners écht voor zichzelf plannen maken en kiezen wat zij willen. Het is hún woongroep en het wordt hún thuis!

Mirte liet op haar moodboard een prieeltje in een tuin zien. ‘Want,’ zo zei ze, ‘soms ben je boos of verdrietig en dan is het fijn als je daar met een begeleider of medebewoner kunt praten.’
Tim had naast een waanzinnig chique bar en een fotowand, ook heel praktisch gedacht aan een schoenenrek. Waarop de anderen reageerden met ‘vet-slim’ en ‘handig’. Overigens komen op de fotowand naast alle bewoners ook hun idolen. Dat liefde-voor-BN’ers-gen is volop aanwezig bij de groep!

Manon is blind en gaf aan dat de anderen geen spullen op de vloer moeten laten slingeren. Een opgeruimde woongroep is dus al geregeld!
Haar opmerking leidde van het één tot het ander. Zo waren ze er al snel uit, dat als je zelf wat drinken inschenkt, je even aan haar vraagt wat zij wil drinken.
Er zijn nu al genoeg momenten waarop je ziet dat het voor de bewoners een tweede natuur zal zijn om waar nodig bij te springen. Iedereen heeft zijn of haar eigen beperking maar ook zijn of haar eigen capaciteiten en het is prachtig hoe ze elkaar nu al aanvullen en versterken.

Bij de sessie van de ouders bleek opnieuw hoeveel onderwerpen en beslissingen nog voorbij zullen komen. Van antislipvloeren tot afspraken over logees, van deuren openen met vingerafdruk tot het aannemen van het zorgteam. Van wel of geen grote hal, tot het medicijnprotocol. Bijzonder om zeggenschap te hebben over dit soort zaken. Over dit soort zaken…. over álles. Het is ons initiatief en wij zijn de drijvende kracht. En wij ouders hebben allemaal het beste voor met ons eigen kind en beseffen daarnaast het belang van de groep en een goede samenwerking.

Ook waren vertegenwoordigers van de zorginstelling aanwezig. We hebben gesproken over hun wensen en praktische zaken die nu al verwerkt kunnen worden in de bouwtekening. Zodat ze straks zo prettig, efficiënt en veilig mogelijk kunnen werken bij Woongroep Huizer-maatjes.

Er is veel materiaal verzameld voor de volgende fase: het voorbereiden van de bouw van onze woongroep. En we hebben zaterdag een sneakpreview gekregen van een prachtig en sfeervol pand met karakter!

Vorige maand vertelde Marlous waarom zij voor Huizer-maatjes kiezen

Lotje&co weet dat je als ouder actief betrokken blijft, ook al gaat je kind uit huis. Daarom blijf je lid, ook als je kind ouder wordt!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

 

Geef een reactie

Huizer-maatjes
Huizer-maatjes Woongroep Huizer-maatjes is een ouderinitiatief voor een nog te realiseren woonvorm met 24-uurs begeleiding, voor een groep van 18 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Elke maand blogt er een andere ouder over zijn of haar ervaringen.

Meer Huizer-maatjes

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers
site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest