Blog Lotjes keukentafel

jij bent de mama die ik ook wil zijn voor mijn kinderen

een brief aan oma

Miet schrijft een prachtige brief aan haar grootmoeder. Iemand van wie ze veel heeft geleerd en waar ze zoveel bewondering voor heeft.

Lieve oma,

Ik had een prachtige kindertijd, die mee werd ingekleurd door jou en opa. Tussen de vele mooie herinneringen aan mijn zorgeloze jeugd zitten er ook heel veel aan jullie, mijn grootouders. Het zijn stuk voor stuk herinneringen waar ik met een glimlach aan kan terugdenken.

Ik heb je altijd heel bijzonder gevonden, maar mijn bewondering is alleen maar verder gegroeid toen ik mama werd van een gehandicapt kind. Net zoals dat jou overkwam, een paar generaties eerder.
Het leek zo vanzelfsprekend voor mij als kleine meid, hoe jij en opa vol overgave voor jullie toen al volwassen zoon zorgden. Het leek helemaal niet zwaar of moeilijk, het was gewoon wat mijn opa en oma deden, met heel veel liefde.
Het besef dat dat helemaal niet zo evident was als het er voor mij uitzag, is er pas echt gekomen toen ik het zelf ook kon ervaren. Het zorgen, maar later ook steeds meer van die zorg uit handen moeten geven, wat deden jullie dat fantastisch en wat waren jullie dapper!

Het krijgen van mijn zorgenkindjes gaf ook een andere dimensie aan onze gesprekken. Ik vond het fijn om te merken hoe we elkaar, ondanks 65 jaar verschil in leeftijd, begrepen in die rol als mama van een zorgenkind. Hoe er in al die jaren heel wat veranderd was, en toch ook weer niet.

Ik herinner me nog hoe je mij omschreef als “een wijs kind”. Dat gevoel was en is geheel wederzijds. Ik zie jouw wijsheid en kijk op het leven als een bron van inspiratie.

Lieve oma,

Ook al ben je er nu niet meer, voor mij zal je altijd een rolmodel blijven. Jij bent de mama die ik ook wil zijn voor mijn kinderen, en de grootmoeder en overgrootmoeder die ik op een dag hoop te worden.

Dankjewel, lieve oma.

Miet Neetesonne is een Vlaamse moeder van drie jongens, waarvan twee met een beperking. De middelste heeft ASS en een mentale beperking, de jongste heeft een zware meervoudige beperking en functioneert op het niveau van een baby (hij heeft BPAN, een ernstige neurologische aandoening). Hoe haar leven verloopt deelt ze op haar blog.

Lees ook hoe Elise haar ouders koestert in de manier waarop ze voor haar Ties zorgdragen als hij weer een keertje mag logeren.

Lotje&co is een netwerk van mensen om het zorgintensieve kind heen. Een netwerk waar we elkaar nodig hebben, elkaar steunen, elkaar adviseren. Word vriend van stichting Lotje&co want samen maken we Lotje mogelijk.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest