Blog Lotjes keukentafel

Brussen als werkwoord


17 mei 2017

Ik Brus, jij brust, wij brussen, ik ben gebrust… Vier rode kringeltes verschijnen bij het typen van deze werkwoordsvervoeging.

TEKST Evert de Kock

De spellingscontrole op mijn computer geeft aan dat brussen geen werkwoord is. Om verdere schrijffouten te voorkomen laat ik de spellingscontrole toch maar aan staan en schrijf ik vol enthousiasme verder als brusje (een broertje of zusjes van een broer of zus die intensieve zorg nodig heeft)

Geraakt

Onlangs werd ik, als brusje van mijn zusje, uitgenodigd door de zorgorganisatie van mijn zusje om samen met mede brusjes de documentaire Op zoek naar mijn zusje te kijken. Een dag later liep ik nog steeds met de boodschap van de documentaire rond. Het raakte iets in me. Ik voelde me een beetje gebrust. Een soort van onbedoelde erkenning voor wat iedere brus eigenlijk onbewust wel weet: het maatschappelijk goed bewaarde geheim dat er meer komt kijken bij het leven van een brus dan menigeen in eerste instantie zou kunnen vermoeden.

Ingesleten acceptatie

Het is niet dat ik me onbewust was van de keuzes die ik maak in mijn leven met betrekking tot het zorgen voor haar. Meer een voor mezelf onbewust ingesleten acceptatie dat mijn leven daarin verschilt ten opzichte van een niet-brus. Wellicht voortkomende uit de inprenting dat het niet nodig  zou zijn anderen lastig te vallen met de uitdagingen die het brus zijn met zich meebrengt. Daarbij realiseer ik me niet dat ik daarmee ook de mooie momenten niet deel.

Hoe zou ik dat als brus kunnen veranderen? Want zeker is het dat ik als brus trots ben op de zorg die ik samen met ons mam en vele anderen neerzet. Ik als brus kan er natuurlijk ook actief voor zorgen dat iedereen stinkend jaloers wordt op deze bijzondere broer zus relatie …

Bewust

En daarom gebruik ik brussen sinds kort ook als werkwoord. Om als brus niet alleen het lijdend voorwerp te zijn als ik zeg ‘ik ben het brusje van…’. Maar om actief te kunnen aangeven waar ik (on)bewust mee bezig ben. Door brussen te gebruiken als werkwoord, geef ik aan dat brus-zijn energie en arbeid vergt en dat ik daarmee  resultaat boek en doelen bereik. Van het zelfstandig naar de groenteboer  fietsen, via het inschattend kloklezen, tot aan de levensvreugde die ze uitstraalt. Brussen dus. Ik brus, jij brust, wij brussen. En nadat je je bewust bent geworden dat je brust – na het zien van een  documentaire bijvoorbeeld – ik ben gebrust.

Genieten!

En het werkt, een werkwoord gebruik je gewoon net even wat vaker in een zin: ‘Ik kan zaterdag pas na acht uur afspreken, want ik ben daarvoor nog even brussen’. Behalve dat het mezelf een bewustere beleving geeft, draag ik het ook actiever uit naar anderen. Het opent subtiel dialogen: ‘wat zei je dat ging doen?’ – ‘Brussen’ – ‘wat is dat dan… ?’. Van vrienden tot aan zorgbegeleiders (en de spellingscontrole op mijn computer). Het maakt iets bij hen los, en dat laat mij nog net iets meer van het brussen genieten!

Brus ze!
Evert de Kock

Evert brust voor zijn 2 jaar oudere zusje Ella (31). Ella heeft het syndroom van down en woont en werkt bij de Severinus stichting in Veldhoven. Evert is werktuigbouwkundig ingenieur en komt uit Eindhoven. Hij kookt graag en treedt op als woordkunstenaar begeleid op gitaar of piano.

Lees ook: Brus in de knel

Lotje&co vind het belangrijk dat ook de brussen aandacht krijgen. 

samen maken we Lotje mogelijk

3 reacties op “Brussen als werkwoord”

 • Sonja schreef:

  Pràchtig, Evert, en brus zeker zo mooi verder!!! Super warm en zo lief en sterk ook! Dat mooie werkwoord ga ik meenemen naar ons leven!
  mama van een zus en een brus

 • Anna schreef:

  Geweldig om te lezen: dat je ervoor wilt zorgen dat anderen jaloers zijn op je bijzondere relatie met je zus. Poeh. Ik ben heel lang vooral bezig geweest de relatie met mijn broer onzichtbaar te maken voor de bevriende anderen. En die anderen weerspiegelden dat, alsof hij een last voor mij was en dat het voor mij beter zou zijn als hij er niet was. Natuurlijk wist ik wel beter diep down in mijn hart. Tegenwoordig hang ik openlijker aan mijn geliefde broer.
  Wat een eye opener dat jij al meteen begint met het mooie ervan te promoten. Zeer helpend want ik was er nog niet helemaal. Nu wel. Thanks!

 • Hann schreef:

  Gaaf Evert! Zoals altijd weet je t goed te verwoorden en neer te zetten. Een prachtige vorm van zorg voor Ella ! Xxx

Geef een reactie

Lotjes Keukentafel
Lotjes Keukentafel Vind jij het fijn om over ervaringen van andere ouders van zorgintensieve kinderen te lezen? Aan Lotje&co's keukentafel kan dat. Elke week vertelt een ouder over zijn of haar leven met een zorgintensief kind. Neem een kop koffie, en schuif lekker aan! Wil je ook jouw ervaringen delen? Mail dan naar webredactie@lotjeenco.nl o.v.v. Keukentafel.

Meer Lotjes keukentafel

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest