BOEK

21 vragen

brussenboek
beeld: Lannoo Campus
30 september 2017

Er is een nieuw kijk-, lees,- klets,- en doeboek voor de broers en zussen van -ook wel brussen genoemd. Omdat we daar wel meer over wilden weten, belden we met schrijfster Anjet van Dijken, zelf brus.

TEKST Silvie Warmerdam

‘Na het uitkomen van mijn Broers- en zussenboek (in 2013) kreeg ik elke keer de vraag, van ouders, van professionals: hoe praten we nu met broers en zussen? Dit nieuwe boek is mijn antwoord op die vraag,’ vertelt Anjet.
Dit nieuwe boek heeft als titel: Broers en zussen in en om het ziekenhuis en is op 29 september verschenen. Het is een boek voor kinderen, waarin ze kunnen plakken, schrijven, tekenen, puzzels oplossen, lezen (bijvoorbeeld wat professionals doen), quiz invullen en vragen beantwoorden. Centraal in het boek staan 21 vragen. Met voorgedrukte antwoorden van brussen en open ruimtes om je eigen antwoord te formuleren.
Anjet: ‘Ik wil natuurlijk dat die vragen inspireren om gesprekken met brussen op gang te brengen. Daarom moet de eerste vraag -wie is jouw held?- het ijs breken en draait het allemaal om de vraag: ‘Waar was of ben je het meest bang voor?’

Ze heeft meer ambities met het boek: ‘Ik wil met het boek chronisch ziek zijn bespreekbaar maken. Brussen reageren verschillend op hun zorgintensieve broer of zus. Sommige kinderen zoeken afleiding, daarom staan er puzzels en leuke verhalen in het boek. Sommigen beginnen een dagboek. Dat is dit boek niet, maar als je er foto’s in plakt en zelf de vragen beantwoordt, komt het er wel dichtbij. En tot slot zullen er kinderen zijn die het gezin verlichten, bijvoorbeeld door zelf onzichtbaar te zijn. En met die kinderen moet je in gesprek.’

Anjet is ook de initiator van de groeiende besloten Lotje&co Facebookgroep ‘Brussen’. In het begin moest ze daar zelf heel actief zijn om brussen in beweging te krijgen, nu loopt de groep als een speer. ‘Brussen beseffen zo langzamerhand dat ze een uitlaatklep nodig hebben. Ze beginnen hun post vaak met “ff zeiken hoor…”

Kinderen denken anders dan volwassenen, kijken anders naar ziek zijn. Alleen daarom al is het goed dat er nu een boek is dat hen stimuleert om te praten. Anjet: ‘De opdracht in mijn boek is niet voor niets als je praat kun je dingen veranderen’.

Je kunt het boek bestellen bij uitgever Lannoo Campus: klik hier
Sommige brussen hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Lees grote broer

Lotje&co tipt over boeken en films. Ook iets gepubliceerd én lid van lotje&co? Dan besteden we gratis aandacht aan je productie. Nog een reden om lid te worden!

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest