NIEUWS

als je voelt dat er iets niet klopt in de ontwikkeling van je kind

Je kindje wordt geboren en al snel begin je je zorgen te maken omdat je buikgevoel zegt dat er iets niet klopt. Of omdat er andere signalen zijn die je aan het twijfelen brengen. Dat is natuurlijk als kersverse ouder een onzekere situatie.

TEKST Veronique Werz

Een ontwikkelingsachterstand, maar vooral de oorzaak hiervan, is niet zomaar te achterhalen. Sterker nog, soms ben je als ouder je er niet eens van bewust. De buitenwereld zegt immers al snel, och dat komt wel goed, hij is gewoon een beetje laat. Als je dan toch voelt dat er iets niet klopt, kan je je heel onzeker voelen. En zou je graag al in een vroeg stadium begeleiding en advies willen krijgen.

Het WKZ start daarom met het Centrum voor Ontwikkelingsachterstand. Dit centrum is er alles aan gelegen om zo snel mogelijk de juiste diagnose te achterhalen en zorg te regelen. Het is een plek waar alle hulpverleners bijeen zijn, zodat er adequaat en efficiënt kan worden gekeken of de ontwikkeling van je kind inderdaad anders gaat. En wat er dan nodig is voor je kind.

Vanaf dag één gaat er een coördinerend verpleegkundige aan de slag en er zal een gezamenlijk spreekuur zijn waar alle disciplines om de tafel zitten. Dat klinkt natuurlijk goed.

Dorien vertelt in haar verhaal: Het voordeel van een vroege diagnose is dat je niet langer tussen hoop en vrees hoeft te leven. Dan wéét je wat er aan de hand is en kun je je daarop instellen.’
Wij denken dat veel ouders van een kind met een ontwikkelingsachterstand zich hierin kunnen vinden.

De initiatiefneemsters Marie-José van den Boogaard (klinisch geneticus) en Gepke Visser (kinderarts metabole ziekten) willen niet alleen dat er een focus is op de diagnostiek maar óók op de vervolgzorg. Dus hoe verder na de diagnose en dat is een mooie ontwikkeling vinden wij.

Natuurlijk blijven we dit initiatief volgen en zijn we benieuwd naar de verhalen van de gezinnen die met het centrum in aanraking gaan komen. Laat je het ons weten?

Lees ook hoe je de regie in handen houdt als je met zoveel verschillende disciplines te maken hebt of krijgt.

Lotje&co volgt de ontwikkelingen op ouder- en kinderondersteuning. Dat blijven we graag doen. Word daarom vriend.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest