Blog Lotjes keukentafel

samen met je zorgintensieve zus meedoen in het circus

Het licht gaat uit, de spotlight gaat aan. Het publiek wacht in spanning af. De muziek begint te spelen. Langzaam komen de artiesten van achter de coulissen het podium op. Ze dragen prachtige kostuums: goud, zilver, blauw, rood, glitter. Ze stralen en het publiek ziet dat. Ze klappen enthousiast op de maat van de muziek. “Dames en heren, jongens en meisjes, welkom bij de voorstelling van Circus Witova!”

TEKST Judith

Toen ik als klein meisje begon te trainen bij Jeugdcircus Saranti in Leeuwarden, wilde mijn zusje dat ook. We hadden vroeger een dvd van één van mijn circusvoorstellingen die we bijna dagelijks keken en dan deden we alle acts na, óók die in de trapeze. Destijds was er in Friesland geen circusaanbod voor kinderen met een beperking, maar in de jaren die volgden verzamelden we een hoop circusmateriaal en kon ik, naast mijn wekelijkse training bij Saranti, ook thuis met mijn zusjes circus spelen. We oefenden jongleren, acrobatiek en zelfs eenwieleren.

Inmiddels is Emma (bijna 20, Syndroom van Down) al meerdere jaren wekelijks te vinden bij Witova Trainingcentre. Sinds een aantal jaar bieden zij circustraining aan voor kinderen met een beperking. Een plek waar kinderen door middel van circus werken aan hun zelfvertrouwen, leren samen te werken en zichzelf leren te presenteren voor een publiek.

Sinds Emma betrokken is bij Witova, heb ik ook meerdere malen meegeholpen tijdens trainingen of circusdagen in de vakantie waarbij, na een paar dagen training, gewerkt wordt aan een voorstelling. Ik deed dit altijd met ontzettend veel plezier en liefde en dit is dan ook één van de redenen dat ik na het behalen van mijn bachelor Kunst, Cultuur en Media besloot me meer te gaan verdiepen in het circus. Ik ging bij Witova aan de slag als circustrainer en gaf twee keer per week training aan een groep kinderen met verschillende beperkingen. Mijn zusje was uiteraard ook onderdeel van één van deze groepen.

Een jaar lang gaf ik elke woensdagmiddag en zaterdagochtend training. Elke week waren er nieuwe uitdagingen, maar ik heb er ook zo ontzettend veel van geleerd. Ik was altijd al erg close met mijn zusje, maar ik geloof dat dit het versterkt heeft. We delen samen een hele bijzondere hobby. In het circus zie ik kinderen stralen! Zo steelt Emma de show tijdens een trapeze act, terwijl ze bijvoorbeeld niet kan lezen en schrijven.

werken in het circus

Ik wil deze ervaringen met zoveel mogelijk andere mensen kunnen delen. Mijn droom is om van circustrainer mijn beroep te kunnen maken, met als focus kinderen met een beperking. Afgelopen jaar heb ik in Berlijn gewoond, waar ik deel uitmaakte van een vrijwilligersproject in een circus. Ook hier heb ik één dag in de week geholpen bij Zirkus Sonnenstich, een circus voor kinderen met het Syndroom van Down. Nu is het tijd voor de volgende stap en dat is de opleiding tot circuspedagoog aan de École de Cirque Bruxelles in België. Ik ben al aangenomen, maar de opleiding is helaas niet gratis. Via crowdfunding probeer ik geld op te halen om deze opleiding te kunnen volgen. Neem een kijkje op mijn pagina, doneer en deel mijn verhaal! Al is het maar een paar euro, dit brengt mij weer dichterbij het volbrengen van mijn droom.

Alvast bedankt en tot ziens in het circus!

Lees ook hoe Merlijn zijn droom wil verwezenlijken door een documentaire te maken over autisme in het onderwijs en hoe dat anders zou kunnen/moeten.

Lotje&co helpt graag mensen die hun dromen willen verwezenlijken en op die manier een bijdrage willen leveren aan een maatschappij waarin we allemaal kansen krijgen. Ook daarom ben je lid.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest