NIEUWS

het blog van deze mannelijke verpleegkundige ging viral

dag van de verpleging

12 mei is de Internationale Dag van de Verpleging. Een dag om alle verpleegkundigen en verzorgenden in het zonnetje te zetten en hun inzet en commitment te roemen. We vieren deze dag wereldwijd op 12 mei omdat dit de geboortedag van Florence Nightingale is, grondlegster van het beroep verpleegkundige. Gelukkig mogen de mannen ook meedoen op deze dag. 

TEKST Silvie Warmerdam

Mede door dat sterke beeld van Florence Nightingale, denken we bij het woord verpleegkundige allemaal aan een vrouw. En laten we eerlijk zijn, in de praktijk zijn het ook bijna altijd vrouwen in de verzorgende beroepen. Tel even mee: hoeveel mannen heeft jouw kind in zijn of haar zorgnetwerk? Het CBS schrijft in een rapport uit 2016: ‘Mannen blijven een zeldzaamheid in zorgopleidingen.’ Negen op tien gediplomeerden in de zorg is een vrouw. 

Of dat erg is? Ja, wij vinden van wel. Verpleegkundige Frank schrijft: In de praktijk heb ik gemerkt dat de vrouwelijke verpleegkundigen het toch fijn vinden als er een mannelijke verpleegkundige aanwezig is, omdat mannen vaak een andere klinische blik hebben, wat een goede variatie geeft binnen het team.’ Ook is er meer rust in het team. Van mannelijke patiënten hoort hij terug dat ze een man aan het bed fijn vinden. Voor de mannen-onder-elkaar-gesprekken. Om even over na te denken, voor straks als je zoon groot is.

Mijn Daniël moet altijd even wennen als er geen dame met lang haar voor hem staat waar hij zijn zijn charmes op kan loslaten. Maar het helpt wel, we zijn tenslotte niet in het ziekenhuis voor knuffels en gezelligheid.

mannelijk rolmodel
Dus zochten en vonden we voor deze Dag van de Verpleging een mannelijk rolmodel: Tommie, de schrijvende wijkverpleegkundige. Zijn blog ‘Werken in de zorg maakt je rijk’ ging het hele internet over. Hij mocht bij het TV-programma Zembla komen vertellen hoe leuk zijn baan is en heeft tienduizenden volgers.
Lees bijvoorbeeld zijn blog over het contact met een mevrouw die haar zoon verloor aan een hersentumor. Of over de vrouw die niet wil dat mannen haar wassen.
‘In dit geval moet je gewoon respecteren dat ze het niet wil. We moeten er dan voor zorgen dat er geen mannen komen bij mevrouw,’ citeert Zembla de jonge verpleegkundige. En dat is een fijne insteek: de wensen en behoeftes van de patiënt staan voorop.
Aan Zembla vertelt Tommie ook: ‘De reacties zijn super. Ik sta ervan versteld. Ik krijg heel veel berichten. Bijvoorbeeld van mannen die mede door mij geïnspireerd zijn om in de zorg te gaan werken. Dat is echt geweldig om te lezen.’

De Dag van de Verpleging is een mooie dag om al die mensen te eren die elke keer weer met al hun ziel en zaligheid klaar staan voor onze kinderen. Dag en nacht. Vrouwen én mannen.

Lees ook hoe Wiarda nav het TV-programma “Five Days Inside’ van Beau van Erven Dorens stil staat bij de professionals die voor haar zoon Wessel zorgen. 

Lotje&co deelt graag een pluim uit aan al die professionals die met zoveel inzet en betrokkenheid voor onze kinderen zorgen. Deel jij mee? Word dan donateur

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest