VOOR JOU

kunnen we het even over dat woord zorgintensief hebben?

dat woord zorgintensief

Toen Lotje&co bijna 10 jaar geleden begon, wilden we ouders met elkaar in gesprek laten gaan over dat waar zij zich het meest in herkennen: de zorg voor hun kind. Na vele koppen koffie en thee aan Veronique's keukentafel kwamen we samen tot de term zorgintensief. 

TEKST het Lotje-team

Ondertussen is dat woord zorgintensief helemaal ingeburgerd. Supertrots zijn we daar op! Maar ingeburgerd betekent ook dat mensen met het woord aan de haal gaan…

Zo komen we vaak het begrip zorgintensieve gezinnen tegen. Wat best raar is, want zorgintensief gaat over de intensiteit die ouders ervaren in het verlenen van de zorg aan hun kind. Los van diagnostiek, beperking, aandoening, handicap of ziekte.
Juist omdat het niet over de diagnostiek gaat maar over de beleving van ouders, past zorgintensief gezin volgens ons niet. We begrijpen wel waar het vandaan komt, maar er is een kind (of kinderen) dat zorg vraagt en niet het gezin.
En laatst lazen we ergens dat een kind pas zorgintensief is als het meer dan acht uur per week zorg nodig heeft. Alsof de intensiteit die ouders ervaren, in cijfers te vatten is (en je er een oordeel aan kunt hangen).

Het zou zo mooi zijn als zorgintensief nu eindelijk met de juiste definitie in het woordenboek terechtkomt. Want we vinden dat ouders het verdienen zelf te bepalen of de zorg die ze verlenen en vooral hebben, wel of niet als intensief wordt ervaren. 

Tot die tijd gebruiken we het graag op de manier zoals we die bedacht hebben en hopen dat iedereen dat ook doet. Zodat ouders echt gezien en gehoord worden, op hun eigen manier en met hun eigen geschiedenis. Zodat iedereen herkenning en erkenning vindt op die punten die we samen hebben én de punten waarin we van elkaar verschillen.

Lees ook: wat niemand weet over ouders van een zorgintensief kind.

Dat is waar we voor staan en waar we ons al 10 jaar keihard voor inzetten. Herkenning, erkenning en verkenning. Doe je mee? 

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest