Blog Krista Okma

dilemma? hoezo enkelvoud, heb je even?

dilemma's
4 februari 2015

'Wat voor dilemma’s komen gezinnen met een zorgintensief kind zoal tegen?' Ik zit aan de telefoon met een televisieredacteur, bezig met een nieuw programmaformat. Een deelnemer brengt een dilemma in, dat ook anderen bekend in de oren zal klinken, en familie, vrienden en experts denken mee in de mogelijke oplossingen.

‘Dilemma’s? Heb je even?’ Ik begin als eerste over een eigen dilemma. De nieuwste aan het firmament: moet je nu wel of niet blijven werken als je zo’n zorgintensief kind hebt als Kate? Want het is natuurlijk bijna niet te doen, dit.

Naast mijn ‘vrijwilligerswerk’ als indicatie- en hulpmiddel aanvrager, PGB administratrice, secretaresse, persoonlijk verzorger en begeleider (en dan vergeet ik er vast nog een paar), ook nog een betaalde baan. O, en een gezin niet te vergeten. Kate, haar twee broers, mijn man. Een huis dat bijgehouden moet worden, boodschappen die moeten worden gedaan. The whole works. En hoewel het koorddansen nog net lukt, ben ik al twee keer in het vangnet gevallen (lees: overbelast geweest/gestopt met werken), en is het altijd weer de vraag hoe lang het nog goed gaat. En ten koste van wat?

Daar bovenop geplakt ligt een nog heftiger vraag: ga ik ooit eerst helemaal stoppen met werken voordat Kate uit huis wordt geplaatst. Ofwel: al het kruit verschieten tot we echt, écht, ECHT niet meer kunnen? Of heeft Kate meer baat bij een moeder die ook nog de kans krijgt om zichzelf te blijven ontwikkelen? Daar blij van wordt? En die blijdschap weer mee neemt naar huis? Want ook al ben ik van ooit-fulltimer naar allang-parttimer gegaan, dat beetje werken is me lief. Maakt me mens. Voedt me. En wil ik dus eigenlijk niet opgeven. Met alle respect overigens voor de moeders die deze keuze wel maken: voor mij is het een hele lastige.

Maar er zijn ook andere dilemma’s. Hoe gaat het als ik er straks niet meer ben? Wie zorgt en regelt er dan voor mijn kind? Of voor broertjes en zusjes: hoe gaat dat straks als mijn ouders er niet meer zijn? In het hier en nu: wat doe ik als mijn partner andere keuzes wil maken in de zorg voor ons kind, dan ikzelf? Hoe zorg ik voor mezelf met alles wat er dagelijks op ons afkomt? Is dat überhaupt wel een vraag die ik mag stellen? En ga zo nog maar even door. Ook moet ik denken aan het nieuwsbericht van de moeder die haar autistische zoon heeft laten steriliseren. Besluit je als ouder om dit wel of niet te doen? En wanneer dan?

Pfoe, ze snapt het. Ze heeft eigenlijk nog maar een vraag voor me. Maar wel een hele belangrijke: zou ik een ouder weten die zijn of haar dilemma in het programma wil delen? Zodat we met elkaar kunnen proberen er een antwoord op te vinden? Of in ieder geval bewustzijn te creëren? Zodat er wellicht op andere plekken, bijvoorbeeld de politiek of beleid, actie op kan worden ondernomen? Bij deze leg ik díe vraag bij jullie neer. Stuur even een berichtje als je interesse hebt om jouw dilemma in te brengen. Ik zit dan als ervaringsdeskundige in de studio en denk met je mee. Zodat we samen op zoek kunnen gaan. Naar hele goede oplossingen.

Lotje&co denkt graag, samen met jullie, in oplossingen. Een goede reden dus om lid te worden.

dillema gehandicapt kind

2 reacties op “dilemma? hoezo enkelvoud, heb je even?”

  • Sophie schreef:

    Zo herkenbaar! Bijna wekelijks kleine en grote knopen doorhakken die in een gewoon gezin niet aan de orde zijn. Het went wel, af en toe tegen de muur lopen en terug recht krabbelen en doorgaan. Maar makkelijk wordt het nooit, hé…

  • Krista schreef:

    Hoi Sophie, dat zeg je mooi: we zijn kampioen knopen doorhakken en doorgaan maar dat betekent nog niet dat het makkelijk is…

Geef een reactie

Krista Okma
Krista Okma is getrouwd met Jason en heeft drie kinderen: Skye (10), Ryan (9) en Kate (6). Kate heeft Pitt Hopkins, een zeldzame chromosoomafwijking. Krista is expert opvoeden en opgroeien en heeft een zelfstandig adviesbureau. Zij schreef onder meer 'Oei, er klopt iets niet', een boek voor ouders van een kind met een lichamelijke en/of mentale beperking, hun omgeving en hulpverleners. www.kristaokma.nl

Meer Krista Okma

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest