NIEUWS

en toen werd de dochter van kinderarts Piet Leroy ernstig ziek


Als de dochter van Piet Leroy, kinderarts in Maastricht ziek wordt, leert hij het ziekenhuis en de zorg op een hele andere manier kennen; niet als arts, maar als ouder. Een ervaring die een andere arts van hem maakt, vertelt hij in een ‘PedTalk’, die de moeite waard is om helemaal te beluisteren.

TEKST Silvie Warmerdam

Van zijn dochter, een meisje van vlees en bloed, onderdeel van een gezin, dat grappig is, net een dag naar school geweest én mooie nieuwe roze laarsjes heeft, blijft in het ziekenhuis alleen een ziekte over. Ze wordt de getallen op haar monitor, haar saturatiewaarde en temperatuur.
‘Natuurlijk moet dat,’ houdt Leroy de zaal die vol zit met collega’s voor. ‘We kunnen niet genezen door naar de laarsjes van een meisje te kijken. Maar ik heb er wel van geleerd dat er een mismatch is tussen de taal van ouders en de taal van de medisch specialisten.’

‘Als je naast het bed van je kind zit, ziet de afdeling er plots anders uit. Je wacht tot de ‘ze’ naar je toe komen. Stiekem bouw je een nest om dat bed voor je gezin. En dat nest wordt heilig. Weet je hoe erg het is als je kind tijdens de opname verplaatst wordt van het ene bed naar het andere?’
Hij stelt de vraag en zelfs aan de andere kant van het scherm voel je de zaal stil worden. 

Ook ziet hij omdat hij als ouder naast het bed zit, opeens hoe moeilijk verpleegkundigen het hebben om de opdrachten van de artsen goed uit te voeren. Zoals de wond verzorgen van een slapend kind. 

Deze ervaringen heeft hij in Maastricht ingezet om tot een andere werkwijze te komen. Een werkwijze waarin vertrouwen centraal staat. Vertrouwen van het kind, zodat het naar het ziekenhuis wil komen.
Ook al is de Pedtalk vorig jaar al opgenomen, we vinden ‘m te indringend om niet opnieuw onder de aandacht te brengen. Zodat de wereld thuis en de wereld in het ziekenhuis weer een beetje dichter bij elkaar komen.

Lees ook hoe aangenaam verrast Silvie was, toen ze met Daniël naar de kaakchirurg moest. 

Lotje&co is er iedere dag voor ouders van zorgintensieve kinderen. Met iedere dag persoonlijke verhalen en relevant nieuws, waardoor onze draagkracht toe neemt en we de zorg volhouden. Als vriend van Lotje&co versterk je het netwerk rondom deze ouders, doe je mee?

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest