Blog Wiarda

dolfje weerwolfje en het inlevingsvermogen van wessel

spanning
27 juli 2018

Dolfje Weerwolfje is momenteel de favoriete boekenserie van Wessel. We hebben de eerste twee delen inmiddels al meerdere keren gelezen en je merkt dat het steeds spannender wordt.

TEKST Wiarda Boneschansker van Ee

Wessel leeft zich, zoals bij de meeste boeken en verhalen, helemaal in in het verhaal en door de vele verschillende karakters, met bijbehorende stemmetjes, is het helemaal spannend. Vanaf de babytijd ben ik Wessel al aan het voorlezen, en eerlijk is eerlijk, zowel Wessel als ik zelf genieten ervan. De boekenkast puilt inmiddels uit, en door de herhaling kent hij ze ook al bijna allemaal uit zijn hoofd.

de vrogul

In het derde deel van Dolfje Weerwolfje, Zilvertand, wordt Dolfje gevangen genomen door oom Zeb (Oftewel Zilvertand), die Dolfje met een smoes meeneemt en vervolgens opsluit in een kooitje omdat hij hem voor veel geld wil verkopen aan verzamelaars of onderzoekers van bijzondere dieren en mensen. Natuurlijk is dat al spannend maar wat zit er in de andere hokken en kooien waar Dolfje terecht komt? Een bleek jongetje dat Valentijn heet en een vampiertje blijkt te zijn. In de andere kooi zit een bijzonder wezen waarvan we niet precies weten wat het is. Het heeft een kop van een kip en een staartje van een draakje. Een klein monstertje dat een schril en hoog gillend geluid maakt en alles verslindend is. Ze noemen hem de Vrogul.

opgaan in het verhaal

Toen ik afgelopen weekend aan het lezen was en weer een ander stemmetje moest bedenken voor dit nieuwe karaktertje zat Wessel helemaal in het verhaal. Hij schrok van de gil van de Vrogul en ik moest en zou gaan lezen wat het nou precies voor diertje is. Hij zag namelijk alleen het staartje op een plaatje in het boek. Om zijn verbeeldingsvermogen te stimuleren hebben we er wat op los gefantaseerd. Dat is een van de dingen wat je zo goed kunt doen bij het voorlezen. Ademloos zit hij naast me te luisteren naar het verhaal totdat hij ineens opspringt als hij de gil van de Vrogul hoort. Hij zit zo in het verhaal dat hij zelfs een beetje in zijn onderbroek had geplast van de ontlading van het geluid…

enorm inlevingsvermogen

Duidelijker kan het niet…zijn inlevingsvermogen is zo enorm groot dat hij zelf dus haast Dolfje is geworden en bijna in het kooitje naast de Vrogul is gekropen. Hij vindt het heerlijk en wil eigenlijk niet dat ik stop met lezen. Natuurlijk maak ik het voor het slapen gaan niet nog spannender want ik wil geen nachtmerries veroorzaken. Samen hebben we na het verhaal er dus nog wat op los gefantaseerd en de spanning weer een beetje weggenomen. Duidelijk was wel dat hij nog even moest gaan plassen voor het slapen gaan.

we fantaseren erop los

Hij slaapt deze nacht heerlijk en is maar een keer kort wakker. s’ Morgens slaapt hij zelfs uit tot na acht uur en is hij droog gebleven. Hij heeft het bij het wakker worden weer over de Vrogul, hij blijft erop los fantaseren wat het nou voor diertje zou kunnen zijn. We hebben er maar een mix van gemaakt van een vogel en een draakje. Hij geniet ervan…soms is het jammer dat hij zelf nog niet zo goed kan lezen. Maar wat is er eigenlijk voor een kind nou mooier dan voorgelezen te worden en zo in een andere wereld te belanden?

Lees ook: hoe theatermaker Wijnand Stomp meegaat in de fantasie van zijn dochter.

Lotje&co is het grootste online platform voor gezinnen met een zorgintensief kind. Samen staan we sterk. Ben jij al lid?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

Wiarda
Wiarda Boneschansker is de moeder van Wessel (9 jaar, Smith Magenis syndroom (SMs). Wessel heeft meervoudige beperkingen, hoewel je dat op het eerste gezicht niet zegt. Een pittig mannetje waarmee altijd wat te beleven valt. Volledig thuis wonen in combinatie met de gevolgen die Wiarda ondervindt van een hersentumor, ging niet meer. Sinds een klein jaar woont Wessel doordeweeks op woongroep de Libelle bij Koninklijke VISIO in Haren. Wekelijks schrijft zij over de belevenissen met Wessel op haar blog: www.dekniezebietertjes.com

Meer Wiarda

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest