NIEUWS

hoe vergaat het ouders van kinderen met autisme in Marokko?

Vorige week verscheen de documentaire 'Don't Forget Me'. Hierin worden drie Marokkaanse gezinnen gevolgd met kinderen met autisme. Hun ouders worstelen met hun ontwikkeling en onderwijs zonder enige hulp van de overheid. Want autistische kinderen hebben in Marokko geen recht op onderwijs. Als ouders al een klas vinden waar hun kind welkom is, moeten ze het onderwijs zelf betalen. De trailer van deze indrukwekkende film smaakt naar meer.

TEKST Elise van der Velde

De documentaire is geïnitieerd door een Amerikaanse vrouw, Jackie Spinner, met twee geadopteerde zonen uit Marokko. De jongens zijn ook autistisch, en wonen nu in de Verenigde Staten. Spinner, een journalist en voormalig redactiechef van The Washington Post in Baghdad, ging in 2017 terug naar Marokko. Ze wilde antwoord op één vraag: ‘Hoe zou het hen gegaan zijn als ze in Marokko gebleven waren?’

De 28 minuten durende documentaire draait om drie kinderen en hun ouders. Momo (11) gaat naar een dure privéschool. Pas als je genoeg geld hebt, kom je hiervoor in aanmerking. Hamza (7) gaat naar een openbare school, met een assistent. Zijn tweelingbroer Taha blijft thuis omdat zijn ouders geen twee assistenten kunnen betalen. Sophies Choice is er niets bij… Ottomane (5) gaat met een studiebeurs naar een privéschool. Zijn ouders betalen ook voor een assistent.

De trailer geeft een glimp van een intieme documentaire met liefdevolle scènes en sfeervolle muziek. In de uitspraken van de ouders zullen de meeste Nederlandse ouders zich herkennen. ‘Ik zou niet bang zijn als ik wist dat na mijn dood mensen voor hem zouden kunnen zorgen,’ zegt een vader van één van de kinderen. ‘Er zouden andere personen moeten zijn om hem te beschermen. Maar die zijn er niet.’

Jackie Spinner realiseerde zich tijdens het filmen dat zij en de andere ouders dezelfde hoop en angsten koesterden. Hoe leer je je kinderen om te overleven zonder jou?

De documentaire was voor het eerst te zien op het Internationale Filmfestival in Rabat op 17 november 2018. Hopelijk is hij binnenkort in z’n geheel te zien. Meer informatie over het project vind je op dontforgetmedoc.com

Lees ook wat Volkskrant columniste Hayat schrijft over zorgintensieve kinderen in Marokko.

Lotje&co is het grootste platform voor gezinnen met een zorgintensief kind. Help jij om alle verschillende verhalen te blijven delen? Steun ons en word lid, voor nog geen kopje koffie per maand!
https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest