BOEK

Dood en dan?


18 juni 2017

Hoe leg je een kind uit wat er gebeurt tijdens een crematie. Een lastig onderwerp, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Extra lastig is het als je kind moeite heeft met het aangaan en begrijpen van nieuwe situaties. Het boekje 'Dood en dan?' kan daarbij helpen.

TEKST Akke Zwart

Hoewel er inmiddels picto’s in alle soorten en maten zijn en voor de meest uiteenlopende onderwerpen wel een plaatje te vinden is, blijven sommige situaties lastig om te bespreken. Doodgaan en wat daarna komt, bijvoorbeeld.

Picto’s over crematie
Silvia is de moeder van Anouk, een meisje van inmiddels vijftien jaar met klassiek autisme. Helaas kreeg het gezin van Silvia en Anouk kort achter elkaar met een aantal overlijdens binnen de familie te maken. Silvia wilde aan Anouk uitleggen wat er ging gebeuren en wat ze kon verwachten op de dag van de crematie. Omdat ze geen geschikt boekje kon vinden, zocht ze zelf de picto’s bij elkaar op internet. Door ze op de juiste volgorde aan Anouk voor te leggen, kon ze haar voorbereiden op wat er ging gebeuren tijdens de crematies. En dat hielp enorm.

Hema
Toen Silvia haar eindopdracht voor haar opleiding autisme coach moest maken, gebruikte ze het idee van de picto’s om een boekje te maken over het onderwerp. Ze kreeg zoveel positieve reacties op het boekje – dat ze gewoon bij de Hema had laten drukken – dat ze besloot het in eigen beheer uit te geven en zo beschikbaar te maken voor andere ouders en kinderen.

Niet naar
Omdat ze de picto’s die ze op het internet had gevonden daarvoor niet kon gebruiken, zocht ze de hulp van illustrator Danielle Kaandorp, die de picto’s omzette naar eenvoudige, picto-achtige tekeningen. Aan de hand van de tekeningen kunnen ouders hun kind stap voor stap uitleggen wat er gebeurt met iemand die dood is. Hoewel het onderwerp beladen is, geven de zachte, vriendelijke tekeningen je niet het gevoel dat je het over iets naars hebt.

Het boekje Dood en dan? is er in een versie over een hij en over een zij. Bestellen kan voor € 12,95 door een berichtje te sturen naar sylvia4books@gmail.com.

Lees over Brams angst in zijn blog begrafenis van een kind.

2 reacties op “Dood en dan?”

Geef een reactie

Akke Zwart
Akke Zwart is getrouwd met Otto en moeder van Melle (9) en Floris (8). Floris heeft een onbekend syndroom waardoor hij een ernstige ontwikkelingsachterstand heeft. Akke is tekstschrijver en (eind)redacteur. Ze schreef onder andere de teksten voor de boeken 'Zo hoor ik en Zo praat ik', over dove en slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis.

Meer BOEK

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest