dossier

dossier onderwijs


30 maart 2017

Je kind wel of niet (laten) ontheffen uit de leerplicht? Kiezen voor speciaal of regulier onderwijs? Zelf maatwerk organiseren? Juridische stappen zetten, verhuizen zelfs? Hier vind je alle linkjes uit het tijdschriftartikel Dossier Onderwijs op een rij.

 • Op dit moment loopt het aantal kinderen dat ontheven is uit de leerplicht op richting de 6000, terwijl dat aantal vroeger stabiel was rond de 1500.  Katinka Slump – juridisch adviseur onderwijsrecht en mediator – staat gezinnen bij in onderwijsgeschillen en vertelt hoe dat in elkaar zit.
 • Lees hoe lastig Natasja de strijd vindt om Lieke op de juiste onderwijsplek te krijgen.
 • Kasper (8, ernstig lichamelijk beperkt) gaat vanaf z’n allereerste schooldag vier dagen naar een mytylschool gaat en één dag – met begeleiding betaald uit het PGB – naar de reguliere school in de wijk door de symbioseregeling.
 • Alies richtte zelf de klas Gewoon Bijzonder op, lees hier hoe zij dit heeft aangepakt en voor elkaar heeft gekregen.
 • Zelf een school oprichten vraagt veel doorzettingsvermogen en strijd, ervaart ook Marieke Stolte.
 • In het dossier onderwijs noemt Saskia zichzelf bijna een juriste. Lees waarom het nodig is zoveel kennis te vergaren en bekijk voorbeelden van particulier onderwijs.
 • Je zorgintensieve kind heeft recht op inclusief onderwijs, maar hoe is dat wettelijk geregeld? En hoe werkt dat in de praktijk? De ouders van Fleur vertellen hoe In1school hen heeft geholpen.
 • In dossier onderwijs lees je over uitzendingen, boeken en artikelen die gaan over passend onderwijs en thuiszitters. Bekijk en lees ze hier op je gemak.
 • Op zoek naar organisaties die je kunnen ondersteunen op het gebied van (passend) onderwijs? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Meer informatieve thema-dossiers lezen.

 

 

 

 

Eén reactie op “dossier onderwijs”

 • M. Gorseling schreef:

  Wat werd ik blij van de artikelen over onderwijs ! Vooral het onderzoek van de oud-kinderombudsman dat aantoont dat zorg en onderwijs beter samen moeten gaan. Dit was me uit het hart gegrepen omdat we nog maar net van een starre leerplichtambtenaar te horen hebben gekregen over onze thuiszitter met een zware depressie dat hij gewoon even zijn hakken uit het zand moet halen en dat zijn chronische ziekte al helemaal niet relevant is in de hele kwestie. Voordat de nieuwe inzichten zijn doorgesijpeld tot de gemeente waar wij wonen, zijn we nog wel even verder maar om zwart op wit te lezen dat je verbijstering en verdriet over de kortzichtige houding van de leerplichtambtenaar feitelijk terecht is, dat is wel alvast een verademing.

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest