NIEUWS

wat als je Downsyndroom hebt in Suriname?

downsyndroom in Suriname
beeld NH-nieuws

Laurens (met Down) was met zijn ouders op vakantie in Suriname, toen hij vroeg: ‘Waar zijn de kinderen met Downsyndroom eigenlijk?’ Ze gingen op zoek en wat ze zagen deed Sandra, zijn moeder, beslissen: ‘Dit is wel een ding waar we wat mee moeten.’ Omdat het zo anders is dan in Nederland.

TEKST Silvie Warmerdam

Sandra richtte ‘Dutch Down Support’ op, een organisatie die zich inzet voor kinderen met Down in landen als Suriname, Kenia, Uganda, Thailand. Samen met andere ouders, zet ze onderwijsprojecten op en bezoekt ze ouders om voorlichting te geven. Het doel is om kinderen, families en zorgverleners te laten delen in de kennis, ervaring en middelen die in Nederland zo gewoon is. 

met Downsyndroom in Suriname

Eline (zelf brus), journalist bij NH-Nieuws – het mediabedrijf van Noord Holland – zocht Laurens en Eva op, reisde mee naar Suriname en legde haar ervaringen vast in een prachtige documentaire, die het kijken meer dan waard is.
Omdat de beelden laten zien hoe goed we het hier hebben, ondanks al onze kritiek dat het beter kan en moet. Je ziet kinderen die weggestopt worden uit schaamte en schuldgevoel, kinderen die niets leren, hulpverlening die er gewoon niet is, artsen die niets weten over de diagnose en ouders naar huis sturen met de mededeling dat het kind wel snel zal sterven. Ouders die verrast zijn dat kinderen met een beperking überhaupt iets kunnen leren. 

Dutch Down Support richt zich specifiek op kinderen met Down, maar het verhaal dat Eline vertelt in haar documentaire, zou natuurlijk over willekeurig welke diagnose kunnen gaan. Omdat het gaat over ouders die opstaan, in actie komen om andere ouders te helpen. Omdat ze vinden dat alle kinderen de kansen moeten krijgen, die hun eigen kind ook heeft gekregen. 

Lees ook het verhaal van Volkskrant-columnist Hayat over de vraag waarom ze in Marokko nooit mensen met een handicap ziet.

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen, dus ook voor jou! Voor minder dan 2 euro per maand doe je al mee, dat is niet eens een kop koffie….

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest