NIEUWS

goed idee: alle zwangeren een echo bij 13 weken?

echo bij 13 weken

De kersverse hoogleraar verloskunde & gynaecologie bij Amsterdam UMC, Katia Bilardo, windt er geen doekjes om. In haar oratie op 8 februari pleitte ze voor een 13 weken echo voor alle zwangeren. Met als doel: een optimale screening op alle mogelijke afwijkingen. 

TEKST Silvie Warmerdam

Haar oratie -de speech die een hoogleraar houdt als hij of zij aan de baan begint- heeft als titel ‘Het beste van twee werelden’.
In de huidige situatie krijgen zwangere vrouwen de NIPT (niet invasieve prenatale test) vroeg in de zwangerschap aangeboden om T13, T18 en T21 (Downsyndroom) op te sporen en dan bij 20 weken een uitgebreide echo. Pas bij deze echo zijn andere afwijkingen te zien.
Hoogleraar Bilardo zou deze echo graag al bij 13 weken willen aanbieden. Zodat er tijd is voor verder onderzoek. Ze zegt: ‘Als je al vroeg weet dat er iets mis is, dan is er meer tijd voor extra onderzoek. En dat is belangrijk in verband met de keuze om de zwangerschap al dan niet voort te zetten.’

De titel van haar speech ‘Het beste van twee werelden’ verwijst naar de situatie waarin aanstaande ouders zowel de NIPT als een uitgebreide echo al vroeg in de zwangerschap krijgen aangeboden.  ‘De NIPT geeft uitstekende resultaten’, vindt ze. Maar omdat een echo meer tot de verbeelding spreekt én daarmee ook ernstige lichamelijke afwijkingen op te sporen zijn, wil ze die echo er meteen bij. 

Het is een begrijpelijk pleidooi in deze tijd, waarin de vraag of we prenatale screening zouden willen niet meer wordt gesteld. Die screening is er. De vraag is nu hoeveel ruimte ouders krijgen om hun kind geboren te laten worden, ook al is er ‘iets mis’. Hoe stevig moet je in je schoenen staan om de constatering ‘dat hoeft toch niet meer in deze tijd’ met een hoofdknik naar je kind, te weerstaan?

Het zou goed zijn als mensen als hoogleraar Katia Bilardo daar aandacht voor zouden hebben.

Lees ook om welke vraag het volgens Silvie draait in de hele discussie over prenatale testen, zoals de NIPT.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest