NIEUWS

een film zonder clichés


13 september 2017

De film 'Anne & Jean Paul, Onze Wereld' geeft een unieke kijk in het leven van Anne (53) en haar vriend Jean-Paul (53). Samen wonen ze zelfstandig in een eigen appartement in Montélimar, Frankrijk.

TEKST Liesbeth van Dun

Sommige van onze kinderen zullen op een gegeven moment ‘zelfstandig’ gaan worden. Hoe ziet dat er uit voor bijvoorbeeld Anne die het downsyndroom heeft? Of voor Jean-Paul met het fragiele X syndroom? En wat als ze gaan samenwonen? En wat betekent dat voor de mantelzorgers om de persoon heen? Leendert Pot, de broer van Anne, heeft hier een film over gemaakt.  Anne&Jean-Paul, Onze Wereld  is op woensdag 13 september om 22:55 uur te zien bij de KRO-NCRV op NPO2.

De film geeft een unieke kijk in het leven van Anne (53) en haar vriend Jean-Paul (53). Samen wonen ze zelfstandig in een eigen appartement in Montélimar, Frankrijk. De film volgt hun dagelijkse leven en kruipt in hun gedachtewereld en logica: van opstaan, naar werk gaan bij de sociale werkplaats, koffiedrinken in Café des Sports, tot de weekenden weg naar de zorgboerderij.
‘We redden ons zelf, zonder begeleiders,’zegt Jean-Paul in de film. Maar zelfstandigheid kost inspanning en concentratie en vaak is er toch hulp nodig van buitenaf. Nu de moeder van Anne niet meer leeft, komt de zorg bij zus Meike te liggen, met steun van de in Nederland woonachtige broer Leendert. De film laat zien hoe Meike balanceert tussen de wens van Anne om met haar geliefde een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden én de verantwoordelijkheid voor het bieden van voldoende steun en bescherming. Wat is er nodig om hun zelfstandigheid te behouden?

Aansluitend zal ook de eerdere film van Leendert Pot over zijn zus Anne, Anne Anders, te zien zijn om 00:15 uur. Beide films zijn na de uitzending beschikbaar op NPO Gemist.

De film draaide  eerder in de bioscoop: Anne & Jean Paul

Ben je nog geen lid van Lotje&co?
Voor €25 per jaar kunnen wij nog meer gezinnen met een zorgintensief kind verbinden.
Klik hier om je aan te melden.

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest