Blog Silvie

wat president Trump zegt over mensen met Downsyndroom

president Trump

En dat hebben wij weer. Staat er eindelijk een politicus met macht en invloed op om zich uit te spreken vóór mensen met het syndroom van Down en tegen hun abortus, is het president Trump. Omdat oktober ‘Down syndrome awareness’ maand is, laat hij van zich horen. 

TEKST Silvie Warmerdam

Oktober is -naast vele andere titels-ook Downsyndroom erkenningsmaand. En zeker in Amerika wordt dat groots gevierd. Met bijvoorbeeld grote sponsorlopen waarmee alle lokale organisaties hun inkomsten voor een jaar binnen halen. Wij deden daar ooit aan mee in Houston, waarbij Daniël mocht poseren tussen de cheerleaders.
En dus komt president Trump deze maand met een verklaring waarin hij Downsyndroom zo’n beetje heilig verklaart. 

‘We (als in Melanie en ik, red.) zullen de dromen van mensen met het syndroom van Down steunen en de waardigheid van hun levens op elk moment respecteren en eren’, schrijft Trump bijvoorbeeld in zijn statement. En: ‘Samen (opnieuw als in Melanie en ik)…..leren we hoe we kunnen verzekeren dat de mooie mensen met Downsyndroom volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving.’
Hij belooft plechtig dat hij en z’n regering er alles aan zal doen om mogelijkheden en ondersteuning te blijven scheppen voor ‘de buitengewone mannen, vrouwen en kinderen met Downsyndroom.’ 

verklaring van president Trump

Zijn verheven taalgebruik is bijna lachwekkend. Al lezend zie ik allemaal engeltjes voor me met rode konen en onschuldige blauwe ogen. Maar juist door mensen met Down zo op te hemelen zet hij ze buiten de samenleving.
En misschien is dat -onbewust-ook wel zijn bedoeling. Want ondanks al die verheven woorden, is zijn regering erg hard bezig om de zorg, ondersteuning én het inclusieve onderwijs waar ook kinderen met Down zo van profiteren, af te breken. Tenminste dat is wat  mijn Amerikaanse mede moeders-van iedere keer weer zeggen -ook de republikeinen onder hen.
Met veel genoegen lees ik de opmerkingen onder de post op Facebook met zijn verklaring. Naast uiteraard de gebruikelijke politieke beschimpingen, vat ik ze samen als: ‘acties spreken luider dan woorden.’ Waarbij mensen niet alleen doelen op zijn beleid, maar ook op zijn gedrag. 

Maakt het iets uit, wat de Amerikaanse president schrijft over mensen met dezelfde diagnose Daniël? Nee, voor zijn leven van vandaag en morgen natuurlijk niet. Maar voor de kinderen die nog geboren moeten gaan worden, misschien wel. Ik zou als ik nu zwanger zou zijn in de VS, heel erg argwanend worden van zulke verheerlijkende presidentiële woorden. 

Gelukkig houden onze premier en onze koning zich in en strooien ze niet vrijblijvend met engeltjes.

Lees ook waarom ons land volgens Theo Maassen wel een ‘Koning Willempie‘ kan gebruiken. 

Lotje&co is er voor alle ouders van een zorgintensief kind. Samen zorgen we voor een verbetering van onze draagkracht. Doe je ook mee?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest