NIEUWS

ook de politiek gaat zich inzetten voor eenzame jongeren


De Tweede Kamer in Den Haag realiseert zich dat jongeren -en niet alleen ouderen- eenzaam kunnen zijn. Daarom vraagt de Kamer om een plan van aanpak en initiatieven. Want eenzaamheid is voor niemand goed. 

TEKST Silvie Warmerdam

Op zoek naar cijfers hoeveel jongeren er nu eenzaam zijn en welke jongeren dat treft, komen we verschillende onderzoeken tegen. De Tweede Kamer noemt dat 3% tot 10% van de jongeren te maken heeft met langdurige eenzaamheid. Het EenVandaag Opniniepanel schrijft: ‘Vier op de tien (43%) jonge mensen voelt zich minstens één keer in de week eenzaam’. En uit een enquête van het tv-programma Brandpunt+ onder 800 jongeren tussen 13 en 20, geeft 39% aan zich soms eenzaam te voelen en 7% vaak.

eenzame jongeren

Als reden voor eenzaamheid geven jongeren in deze onderzoeken aan dat ze het lastig vinden om sociale contacten te maken en te onderhouden, een negatief zelfbeeld hebben en/of een beperkt sociaal netwerk of een partner missen. Jongeren vergelijken hun leven met dat van anderen en hebben dus te hoge verwachtingen. Maar ook wordt eenzaamheid als gevolg van psychische problemen genoemd.

Omdat eenzaamheid negatieve gevolgen heeft, zoals slaapproblemen, depressies en verslavingen, bestaat de kans dat jongeren in de Jeugdzorg terechtkomen. Mede daarom heeft de Tweede Kamer nu een motie aangenomen, waarin het kabinet gevraagd wordt om: ‘landelijke initiatieven en ondersteuning voor een effectieve aanpak van eenzaamheid onder ouderen, zoals uit het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, ook in te zetten voor de aanpak van eenzaamheid onder jongeren’.

We hopen en verwachten dat onze zorgintensieve jongeren onderdeel zullen zijn van deze nieuwe aanpak. Voor hen ligt eenzaamheid nog net wat vaker op de loer omdat ze door hun beperkingen toch al moeilijker meedoen in onderwijs, werk, sport of andere vrijetijdsbestedingen.

Lees ook hoe je van eenzame sokken, sokpoppen kunt maken, zodat we in ieder geval zelf minder eenzaam zijn!

Lotje&co zet zich in voor de ouders van zorgintensieve kinderen. Want alleen als zij de draagkracht hebben om de zorg vol te houden, kunnen ze er levenslang zijn voor hun kinderen. Steun jij hen ook?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest