Blog Silvie

elke dag weer drie zinnen schrijven


Elke dag uit school, schrijft Daniël drie zinnen over wat er op school gebeurd is. Natuurlijk heeft hij daar niet altijd zin in en kost het overredingskracht en onderhandeling om hem ertoe te zetten. Maar het levert zoveel op, dat het zijn gezeur vooraf meer dan waard is.

TEKST Silvie Warmerdam

Hij schrijft die zinnen niet alleen; of ik of Julian of één van z’n PGB-begeleidsters zit erbij. Om hem bij de les te houden, vragen te stellen zodat hij tot een onderwerp komt en te helpen met het formuleren van de schrijfzin.
‘Nee Daan, het mag niet meer over de pauze gaan,’ zei ik vorige week streng. Toen hij van Julian toch weer mocht opschrijven dat hij in de pauze brood had gegeten. ‘Dat wordt te makkelijk!’

drie zinnen schrijven

Ik heb een hele rits doelen met deze dagelijkse opdracht. Het is uiteraard een schrijfoefening, inclusief het spellen van nieuwe of moeilijke woorden. Een oefening in het maken van hele zinnen; nog altijd een heikel punt in zijn spraak. En een manier om erachter te komen wat hij op school heeft gedaan. Want als ik vraag ‘Hoe was het op school?’, haalt hij net zoals alle andere veertienjarige jongens zijn schouders op en mompelt: ‘Goed…’
Omdat hij weet dat ik meer verwacht, zegt ie er soms ‘hard gewerkt’ achteraan -waar ik dan weer ‘Ik heb hard gewerkt’ van maak- maar meer komt er niet. 

Wonder boven wonder, als we eenmaal met die zinnen bezig zijn, gaat hij wél vertellen. Dan horen we opeens dat de meester die er eens in de twee weken op woensdag is, proefjes heeft gedaan met licht. Dat dat leuk was, geloof ik meteen.
Dan horen we dat een klasgenoot een spreekbeurt heeft gehouden -tot mijn verrassing, ik had nog niets over spreekbeurten gehoord- en dat hij samen met Jasper, die in een parallelklas zit, op vrijdagmiddag een spelletje heeft gedaan. 

En dus gaan we er elke middag voor zitten, al weken lang. En ja, hij gaat vooruit. Zoals altijd in kleine stapjes, maar voor mij net genoeg om het vol te houden, iedere dag weer streng te zijn en hem z’n pen te laten pakken. 

Lees ook hoe ik ooit mandarijnenpartjes gebruikte om Daniël die hele zinnen te laten oefenen.

Lotje&co is er voor alle ouders die elke dag weer het geduld opbrengen om met hun zorgintensieve kind oefeningen te doen en elk stapje in de ontwikkeling als een cadeau in ontvangst nemen. Als donateur steun ook jij deze ouders!

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest