Blog Saskia

In Amerika op zoek naar Passend Onderwijs

erbij horen

‘Ik ben echt kapot moe mam!’ Merlijn is net terug uit Amerika. Daar was hij samen met Linde om de start voor zijn documentaire over passend onderwijs te maken. Ze gingen op bezoek bij Alex, een Nederlandse jongen met autisme die daar wel naar school gaat. ‘Het is anders gegaan dan ik in eerste instantie bedacht had…’, vervolgt Merlijn en vertelt.

TEKST Saskia Buma

‘Ik dacht: ik neem de kijker mee en ik laat zien hoe het wel kan. Dat Alex wel daar naar school kan en hij niet in Nederland naar school kon gaan. Maar waar ik achter kwam is dat deze docu eerder een groot onderzoek is naar passend onderwijs en dat ik nog maar een heel klein stukje verder gekomen ben naar de vraag: Wat is passend onderwijs?’ 

‘En dan niet alleen voor kinderen met autisme, maar voor kinderen in het algemeen. En ik kwam er achter dat het heel dicht bij mij komt, veel meer dan ik had gedacht. Doordat ik Alex in Amerika gewoon naar school zag gaan terwijl hij ook autisme heeft. Ik wil er ook bij horen en dat doet pijn.’ 

‘Het deed ook pijn om weer weg te gaan uit Amerika omdat ik daar beter tegen prikkels kan dan hier. Er liggen meer interesses van mij in Amerika dan in Nederland. Ik vind bijvoorbeeld de mensen daar aardiger en de taal makkelijker dan Nederlands. En iedereen mag daar meedoen en is welkom. En dat geeft me een heel goed gevoel en daardoor heb ik minder last van prikkels, heb ik gemerkt. Door dit alles heb ik nog veel meer het gevoel dat ik deze documentaire wil maken. Puur voor mij om meer over mijzelf te ontdekken. Over wat ik nodig heb. En voor andere kinderen, want ik gun niemand die pijn van er voor je gevoel niet bij horen.’

‘Ik heb gemerkt dat je, bij het maken van een documentaire, niet de macht hebt hoe een shot gaat lopen. Je kunt je daarop niet goed voorbereiden. Ik heb gemerkt dat ik het leuker vind om voor de camera te staan dan achter de camera. Ik weet nu ook dat ik een handgrip stabilizer nodig heb voor mijn GoPro camera omdat de beelden teveel bewegen.’

‘Ik heb geleerd dat een vlog emotie kan laten zien, zelfs al heb je het niet door. Een voorbeeld hiervan is dat als ik een dag heel druk ben, dan wordt het een drukke vlog. Ik heb ook geleerd dat ik geen dagelijkse vlogs kan maken omdat ik dan tijd te kort kom. Omdat ik kwaliteit wil leveren aan de kijker en dus meer editwerk moet doen.’

‘Ik ga ook een trailer maken van de interviews in Amerika voor de documentaire. Dan kunnen we daarmee proberen weer een nieuwe crowdfunding op te zetten of filmfondsen aan te schrijven want ik wil naar meer Europese landen om te zien hoe ze daar passend onderwijs maken. En dat in de documentaire laten zien.’

geslaagd zoals hij is
Ik luister naar mijn zoon en hoop dat deze documentaire Merlijn nog veel meer dingen gaat opleveren. Dat hij zich verder kan ontwikkelen. Dat hij alles leert over filmen en wat hij daar wel en niet in wil gaan doen. En dat hij met deze documentaire zijn talent kan laten zien en een toekomst hierin heeft. Dat hij van zijn kwetsbaarheid zijn kracht maakt.

In de laatste vlog zegt hij tegen Linde dat hij niet had gedacht dat hij, een jaar na zo depressief te zijn geweest omdat alles fout ging, zoveel had bereikt dat hij nu zelfs in New York was. Dat hij zich afvraagt waar hij dan over vijf jaar kan zijn. Ik ben ontroerd en slik mijn tranen weg.
‘Hoe vind je dit vlog mam?’
‘Mooi Merlijn, echt heel erg goed gedaan.’ 

Voor mij is hij allang geslaagd! Precies goed zoals hij is.

Kijk ook naar de vlogs die Merlijn in Amerika maakte: over de aankomst in de VS en zijn plannen. Over een bezoek aan het pretpark Six Flags met Alex en over de zoektocht van Merlijn naar prikkels in New York. 

Lees ook waarom Silvie Merlijn steunt bij het maken van zijn documentaire

Erbij horen, dat willen we allemaal. Daar is Lotje&co ook voor, want niemand hoeft zich eenzaam te voelen. Ook daarom ben of word je lid!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

2 reacties op “In Amerika op zoek naar Passend Onderwijs”

 • Marjolijn Oudshoorn schreef:

  wow Merlijn, wat goed om te horen dat het je zoveel heeft opgeleverd.
  Ik kan niet wachten tot ik je documentaire mag zien.. zo nieuwsgierig naar het eindresultaat. Ik wens je heel veel succes er mee!
  groetjes,
  Marjolijn

 • Alex Buma schreef:

  Merlijn super gedaan heb met Veel plezier je vlogs aangekeken en wens je Veel Succes verder met je ontdekkingsreis

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

 • Ik word trouwe vriend
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest