Blog Lotjes keukentafel

excuustruzen van de patiëntgerichte zorg

patientgerichte zorg
9 oktober 2017

Afgelopen maandag mocht ik spreken bij een bijeenkomst over ‘Ken uw Patiënt’. Een discussie over voor wie we de patiëntgerichte zorg nu eigenlijk leveren. Het antwoord ‘voor de patiënt’ is daarbij onvoldoende. Je moet keuzes maken voor wie je de zorg levert om tot goede en efficiënte oplossingen voor patiëntgerichte zorg te komen. Pas als je weet wie je patiënten echt zijn kun je ze ook betrekken en worden het mensen van vlees en bloed.

TEKST Arco Schenkel

Tijdens deze bijeenkomst ontmoet ik mensen die allemaal enthousiast bezig zijn met de patiënt centraal stellen. Sprekers, bezoekers, belangenorganisaties, ministerie en noem maar op; meer dan 35 sessies over dit onderwerp. Al deze mensen willen voortgang, geïnspireerd door de verhalen van Alies Kap (moeder van 4 kinderen waarvan Laura ernstig meervoudig complex gehandicapt is) en Sabine Pinedo (internist met als leidraad: een patiënt staat altijd op de eerste plaats, vanuit die positie denkt ze na over het geven van de ideale vorm van therapie en zorg [red]).

Hoezo privacy?
Toch zijn er ook momenten van frustratie. Telkens weer raak ik geïrriteerd door de blokkades die worden opgeworpen om echt vooruitgang te boeken. Telkens weer komen er vragen en opmerkingen over ‘hoe zit het met de privacy?’ en ‘hoe krijg ik de financiën rond?’. Patiëntgerichte zorg laten stokken door privacy is een brevet van onvermogen. Ik weet dat als ik een blog schrijf over ‘zet die patiënt nu eens echt centraal’ en ‘laat privacy nu eens los’ dat er commentaren worden geschreven over het feit dat ik het niet heb begrepen en veel te gemakkelijk neem met de regels die er zijn. Maar laat ik dan dit zeggen: laat privacy en financiering niet de Excuustruus zijn van om voortgang te boeken. Denk nu eens in kansen en niet in onmogelijkheden. Ik ben inmiddels 30 jaar Diabeet en ik bekommer mij echt om mijn eigen privacy maar dat doen blijkbaar zoveel mensen dat ik nog niet eens in staat ben om mijn gegevens voorafgaande aan mijn poli bezoek te delen met mijn arts.

Van vlees en bloed
Laat deze blog nu eens worden voorzien van allemaal commentaren over dat het wel kan. Laat je inspireren door de initiatieven zoals die van Sabine Pinedo en creëer er zelf ook één. Erik Gerritsen stelde maandag dat financiering het probleem niet mag zijn. In plaats van te gniffelen om zo’n opmerking daag hem uit met uw initiatief en laat het ministerie het bewijzen. Dan kunnen wij laten zien dat de patiënt echt betrokken kan worden in de behandeling samen met kundige zorgverleners die snappen dat een patiënt iemand is van vlees en bloed.

Arco Schenkel is in 2011 een eigen bedrijf Pragus gestart vanuit de overtuiging dat iedereen van waarde is. Vanuit die drijfveer wilde hij een bijdrage leveren aan de verbetering van zorg. Zijn motivatie hiertoe is niet alleen een zakelijke maar ook een persoonlijke, hij is namelijk zelf patiënt sinds zijn 18e.

Zet de patiënt en hun gezin voorop dat is waar het bij Lotje&co om gaat.

Geef een reactie

Lotjes Keukentafel
Lotjes Keukentafel Vind jij het fijn om over ervaringen van andere ouders van zorgintensieve kinderen te lezen? Aan Lotje&co's keukentafel kan dat. Elke week vertelt een ouder over zijn of haar leven met een zorgintensief kind. Neem een kop koffie, en schuif lekker aan! Wil je ook jouw ervaringen delen? Mail dan naar webredactie@lotjeenco.nl o.v.v. Keukentafel.

Meer Lotjes keukentafel

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest