VOOR JOU

als feedback op jouw verhaal eigenlijk kritiek is

verschil feedback kritiek

In het winternummer 2018 van Lotje&co schrijven we over de reacties die er komen op verhalen van ouders-van. Verhalen die oprecht en vaak vanuit het hart zijn geschreven. Op heel veel verhalen komt dan een reactie. En die reactie kan zijn feedback, kritiek of advies. Maar wat is nou eigenlijk echt het verschil?

TEKST Véronique Werz

Eigenlijk is het heel simpel. Bij feedback vertel je de ander wat het verhaal bij jou oproept, wat het met jou doet. Zonder oordeel.
Natuurlijk is het niet altijd leuk als je te horen krijgt dat je humt zodra er een stilte valt in een gesprek. Maar als het wordt gebracht als: ‘Ben je je ervan bewust dat je een hummend geluid maakt?’, kun je dat aannemen als gegeven. En wel of niet door blijven hummen.

Bij kritiek vertel je de ander wat hij of zij anders moet doen. Je wilt dus eigenlijk dat het gedrag van die ander verandert. En hebt daar dan een oordeel over.
Ook hier zit je er vaak niet op te wachten dat iemand jou even gaat vertellen dat je bijvoorbeeld de koffiekopjes in de voetbalclubkantine beter moet afspoelen. Vind je echt dat je dit goed genoeg doet? Dan kun je de kritiek als onterecht beschouwen. Maar je kunt het ook ter harte nemen en beter je best doen.

Advies is eerder dat je jouw mening deelt over wat de mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn. Ook hier hoort geen oordeel bij.
Maar laten we eerlijk zijn ongevraagd advies kan ook heel irritant zijn. Denk maar aan die mevrouw in de winkel die jouw kind wel even in twee dagen zou kunnen opvoeden. Daar schuilt dan net weer iets teveel oordeel in. Naast dat het ook nog eens een vrij dom advies is, maar daar krijgen ouders-van wel vaker mee te maken…

Lees ook: complimenten, dát hebben we nodig als ouders van een zorgintensief kind.
Nieuwsgierig naar het winternummer van ons tijdschrift? Blader er dan in en word ook enthousiast!

Lotje&co vindt het belangrijk dat ieders mening gehoord wordt. Maar dan wel graag met respect naar elkaar. Ook het lezen en moderaten van reacties vergt inzet. Steun jij ons werk?

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest