Blog Silvie

daarom steun ik een film over autisme en onderwijs

autisme en onderwijs
10 maart 2018

Wat een heerlijk programma is ‘Het is hier Autistisch' met Filemon Wesselink. Vooral ook de derde aflevering met het thema onderwijs. Met prachtige quotes en een mooi optreden van Merlijn, de zoon van Lotje-blogster Saskia. 

TEKST Silvie Warmerdam

‘Het is hier Autistisch laat de zoektocht zien van Filemon Wesselink naar de betekenis van de ingewikkelde diagnose autisme, die hij een jaar geleden zelf kreeg. De aflevering over onderwijs verkent de hobbels en valkuilen die jongeren met autisme, zoals Merlijn, in het Nederlandse onderwijssysteem tegenkomen.

Eerst even over die quotes. Filemon gaat te rade bij kinder- en jeugdpsychiater Wouter Staal van de Universiteit Leiden. Hij zegt: ‘Maak je onderwijs meer autisme-proof en alle kinderen profiteren ervan!’
Heerlijk uitgangspunt: kinderen met beperkingen in de klas maken het onderwijs beter!
Ook Douwe, student Nederlands en autistisch, heeft een fijne oneliner: ‘een optimist weet meer te bereiken dan een realist.’ Ik hang ‘m aan de muur om op te wijzen als iemand weer eens zegt: ‘Dat kan Daniël toch niet.’

Dan is Filemon op bezoek bij Merlijn. Een jongen van zestien die niet meer naar school gaat. Niet omdat hij geen onderwijs kan en wil volgen, maar omdat de setting van een school hem veel te veel prikkels geeft. Merlijn is bijvoorbeeld blij als het bewolkt en mistig weer is, de zon is al te veel.
Zijn TV-optreden maakt veel indruk op me. Allereerst natuurlijk omdat ik de vergelijking maak met Julian. Er zijn dus gewoon leeftijdsgenoten die net zo slim zijn als hij, maar niet elke dag lol kunnen maken in een klas, niet elke dag automatisch nieuwe dingen leren en uitgedaagd worden. Om de simpele reden dat ze niet passen in ons onderwijssysteem.
Maar het fragment maakt ook indruk, omdat ik het gevoel heb dat ik Merlijn ken. Saskia, zijn moeder is ook blogster bij Lotje&co. Ze schrijft over Merlijn, over zijn ervaringen in het onderwijs en haar strijd om hem een zinvol bestaan te geven. Ik redigeer haar blogs en dat maakt dat ik haar verhalen elke keer tot in de details in me opneem en haar woorden proef.

Merlijn toont ook in zijn gesprek met Filemon verrassend veel zelfkennis. Ook al is hij nog maar zestien, hij kan prima omschrijven waarom het op school niet lukt en wat hij nodig heeft om wél tot leren te komen.
Merlijn heeft grote ambities en wil filmmaker worden. Als hij samen met Filemon achter de computer zit en de film laat zien die hij aan het monteren is, is de verwantschap tussen beide mannen ook voor mij als kijker voelbaar. En dat levert prachtige TV op.

Merlijn wil zijn ambities omzetten in daden. Hij wil een film maken over autisme en onderwijs en heeft daarvoor een crowdfunding-actie opgezet. Ik steun hem van harte. Al was het alleen maar om wat die professor zei. Dat als je het onderwijs voor autisme goed regelt, het beter wordt voor alle leerlingen.

Tja dat onderwijs in Nederland; ik heb mijn portie ook meer dan voldoende meegekregen. Lees waarom het  VSO een speldenprikje uitdeelt

Lotje&co steunt Merlijn en is trots op hem dat hij z’n dromen najaagt. Wat zijn jouw dromen als lid van Lotje&co?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest