NIEUWS

op het foutenfestival delen jonge artsen hun verhaal

foutenfestival

We weten het als geen ander: het delen van verhalen werkt helend. Erkenning krijgen en herkenning geven door je verhaal te delen, helpt je vooruit, geeft nieuwe inzichten en zet je eigen ervaringen in perspectief. Ook de jonge generatie artsen lijkt dit te begrijpen. En daar hebben we dan ook bewondering voor. 

TEKST Silvie Warmerdam

De Jonge Dokter, een organisatie opgericht door jonge artsen die nog in opleiding zijn, organiseerde op 24 november een druk bezocht ‘Foutenfestival’. Een bijeenkomst waar artsen een podium kregen om te vertellen over de fouten die ze hebben gemaakt. En op gele post-its konden ze anoniem hun missers opbiechten tijdens het ‘biechtfestijn’.

De werkdruk in de zorg is hoog. Volgens het AD blijkt uit onderzoek dat één op de vijf jonge artsen met burn out klachten kampt. Volgens de oprichters van De Jonge Dokter is één van de oorzaken de gesloten cultuur in ziekenhuizen. Er wordt nauwelijks gepraat over onzekerheden, fouten of angsten. Terwijl het zo nodig is om daar wél over te praten. Niet alleen omdat het helpt bij de verwerking, maar ook omdat je er een betere arts door wordt.
Het Foutenfestival moet het taboe op het praten over die gevoelens doorbreken. Door het verhaal over de foute beslissing met collega’s te delen. 

Een mooi initiatief dus, dat bewondering oproept voor de moed van de organisatoren. Hopelijk ontstaat er meer openheid en ruimte voor feedback, zodat de kwaliteit van de zorg toeneemt. 

Toch is er op Twitter ook kritiek te horen, en terecht. Want waarom noem je het een Foutenfestival en biechtfestijn -woorden die toch klinken naar gezellig met een biertje erbij- als het gaat over zaken die grote gevolgen hebben voor levens van de betrokken patiënten en hun familie? Verhalen delen werkt helend, zeker. Maar alleen als het met respect voor iedereen gebeurt. 

Lees ook hoe de kracht van  het delen van verhalen bij Lotje&co werkt; niet alleen bij de lezers, maar ook bij de schrijvers. 

Lotje&co is het platform voor ouders van zorgintensieve kinderen. We zijn er elke dag, 7 dagen in de week. Voor een luisterend oor en net even dat andere nieuws. Steun jij ons als donateur?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest