Blog pleegmama

gedachten over dat jongetje


Soms zou ik weleens in het hoofd van anderen willen kijken. Vooral van mensen die ik niet ken, want zij zijn natuurlijk de laatsten aan wie ik zou durven vragen wat ze denken.

TEKST: Krissie van den Broek

Niet over mij (de laatste hardnekkige restjes persoonlijke onzekerheid probeer ik namelijk met man en macht weg te poetsen), maar over Thomas en zijn gedrag. Thomas is namelijk zo’n jongetje aan wie je ‘het’ niet ziet. Zijn uiterlijk verraadt nauwelijks dat hij een verstandelijke beperking heeft. Tenminste, dat denk ik. Zeker weten doe ik het eigenlijk niet, en soms vind ik dat best ingewikkeld.

Het is een knap ventje. Woeste zwarte krullen en grote donkerbruine kijkers, die nieuwsgierig de wereld in turen. Innemend is hij ook, én sociaal. Hij knoopt met iedereen een praatje aan, ongeacht rang of stand. Van de naar alcohol riekende zwerver onder de brug tot de perfect opgemaakte apothekersassistente: allemaal kunnen ze erop rekenen slachtoffer te worden van Thomas’ vragenvuur. Het heeft lang geduurd voordat hij kon praten en nu houdt hij niet meer op. Het is zijn manier om de wereld om hem heen te leren begrijpen. Een prachtige methode, en hartstikke gezellig bovendien!

Hier wringt echter ook meteen de schoen. Niet die van Thomas (hij heeft zelf namelijk (nog?) niets door), maar die van míj. Want zodra hij begint te praten, denk ik verbaasde gezichtsuitdrukkingen te zien ontstaan. Als hij enthousiast met zijn armen heen en weer fladdert schiet er her en der een borstelige wenkbrauw omhoog. En wanneer hij dezelfde vraag voor de derde keer stelt krijg ik bijna altijd wel een vragende blik toegeworpen. Dát zijn de momenten waarop een kijkje in het brein van het betreffende lijdend voorwerp voor mij verdomd verhelderend zou kunnen werken.

Zou de caissière in de supermarkt namelijk zien dat mijn zevenjarige zoon eigenlijk functioneert op kleuterleeftijd? Hoort de man achter ons in de rij dat Thomas’ spraakvermogen afwijkt van het ‘gemiddelde’? Snapt de serveerster dat het geen brutaal gedrag maar één grote ontdekkingsreis is als hij in een onbewaakt ogenblik achter haar aanloopt, hóp, de keuken van het restaurant in? Merken anderen dat mijn Thomas een verstandelijke beperking heeft? Of hebben ze in stilte hun eigen gedachten over ‘dat gekke jongetje’?

Ik heb geen flauw idee, en eigenlijk zou het natuurlijk ook geen snars uit moeten maken. Tenminste, als er wat meer begrip voor elkaar zou kunnen zijn. Helaas heb ik nét iets te vaak een vragende blik zien veranderen in een geïrriteerde frons om dit helemaal te kunnen loslaten. En dus blijf ik gissen naar andermans denkpatronen. Misschien vult mijn eigen hoofd het allemaal wel veel te veel in. Er is maar één manier om daar achter te komen. Was ik maar zo onbevangen als mijn eigen Thomas… Dan zou ik het wel durven vragen!

Lees ook: de klas die niemand wil

 

Eén reactie op “gedachten over dat jongetje”

  • Femke schreef:

    Zo herkenbaar! Mijn knullen zijn 5 en 3 en ook aan hen zie je niet dat een aantal dingen niet zo vanzelfsprekend zijn. Ze hebben allebei (onder andere…) een taalontwikkelingstoornis en een verstandelijke beperking.

    Naarmate ze ouder worden is het gedrag niet alleen maar schattig meer voor andere mensen, denk ik…. Net als jij zou ik ook wel eens in de hoofden van die mensen willen kunnen kijken. Soms zeg ik het zelf; ja sorry, hij heeft een verstandelijke beperking. Meestal knikken mensen dat wat onwennig en is het klaar. Een wat oudere dame reageerde eens met “Je ziet niets aan hem, weet je het wel zeker. Is vast het nieuwe adhd. Iedereen vindt maar dat zijn kind wat moet hebben tegenwoordig”. Ik moest inwendig lachen vanwege de onnozelheid. Ik was blij met mijn eigen onverwachte adrem zijn en reageerde met “Aan u zie ik ook niet dat u zeer ongeplaatste opmerkingen maakt.” Een man die het allemaal had aangehoord begon spontaan te proesten van het lachen waarop mijn zoon zijn duim op stak. Ik vertrok met een glimlach…

Geef een reactie

Krissie vd Broek
Krissie vd Broek (36) is verpleegkundig specialist GGZ, getrouwd en pleegmoeder van Vera (10, reactieve hechtingsstoornis en ADHD) en Thomas (9, milde vorm van het CHARGE-syndroom, licht verstandelijk beperkt). Krissie blogt hierover zowel op lotjeenco.nl als op pleegmamakloek.blogspot.nl. Daarnaast blogt zij op zusterschrijft.blogspot.nl over haar werk binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Meer pleegmama

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest