Blog Marie-José

pfff… als je constant hoort dat je geduld moet hebben

geduld hebben
4 oktober 2018

Ik was laatst bij een tarot-kaartlezeres. Wat zij me allemaal wist te vertellen was heel bijzonder, en heeft me echt aan het denken gezet. Haar boodschap was duidelijk: blijf positief! En blijf vertrouwen houden in de toekomst. Na een verder behoorlijk persoonlijke lezing kreeg ik als laatst het woordje ‘geduld’ (die trok ik uit een hele berg kaartjes) mee naar huis. Precies het woord waar ik niet goed in ben. 

TEKST Marie-José Schelvis

Ik móet geduld hebben. Onze toekomst ziet er erg onzeker uit, en daar word ik onrustig van. Met een gehandicapt kind ben je sowieso erg afhankelijk van instanties, wachtend op aanpassingen, hulpmiddelen enz. enz. Nu het onze woonsituatie betreft hangt het erg zwaar op mijn schouders. Letterlijk. Want ik ga inmiddels drie keer per week naar de fysiotherapeut met nekklachten, waar ik ook pijnstillers voor moet slikken. Op mijn vraag hoe lang dit allemaal gaat duren, krijg ik weer dat woord te horen. Geduld.

Om mijn depressieve gevoelens te lijf te gaan, en mijn blije ik weer te zijn, ben ik inmiddels ook (weer) gestart met psychotherapie. De therapeut zegt dat met rust, inkeer en geduld ik mezelf weer vind. Ik lees ook boeken over omdenken, het negatieve ombuigen naar positief. Eigenlijk wat ik al die jaren heb gedaan (‘Gaat het niet linksom? Dan gaan we rechtsom!’) maar waar ik nu gewoon de energie niet voor heb. 

geduld hebben

Mijn uitlaatklep is sporten. De ene psycholoog vertelde me ooit te gaan rennen, dan maak je endorfine aan, en daar word je blij van. Gezond lijf, gezond hoofd! Ik heb het zelf jaren geroepen. Nu mijn lijf letterlijk ‘STOP!!’ tegen me schreeuwt, kan ik niet hardlopen, fietsen of fitnessen. Dat helpt mijn hoofd niet echt. Mijn nieuwe psycholoog legde uit dat die endorfine dus ook een soort ‘drug’ is, die verslavend werkt. En een hoop verdriet wegstopt. Ik moet dus naar mijn lijf luisteren, en de rust pakken. 

Vandaag was weer een dag dat er veel van m’n geduld gevraagd werd. Het defect aan onze rolstoelbus is vele malen groter dan we hadden gedacht. De mondhygiëniste vroeg me of ik veel stress had, omdat ze dat aan mijn tandvlees kon zien (doet ook best zeer trouwens), de PGB-hulp heeft voor vanavond afgezegd (ik mocht nèt weer proberen op de loopband te lopen vanavond) en morgen komt de gemeente ons huis keuren (wel of niet aanpassen? dus wel of niet verhuizen?). 

Kan ik iets aan deze situatie veranderen? Nee, nu niet. Ik kan het alleen maar beter maken voor mezelf. Vanavond geen stamppot andijvie. Ik ga met de meiden pannenkoeken bakken. Met ijs toe. En veel chocola. 

Lees ook hoe Marie-José al op een eerder moment haar depressieve gevoelens onder woorden bracht 

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Elke dag, 7 dagen in de week kan je aan onze digitale keukentafel plaatsnemen en verhalen delen die voor erkenning en herkenning zorgen. Het zou alleen wel fijn zijn als je zelf je digitale koffie meeneemt… Dat kan al voor nog geen 2 euro per maand!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

Marie-José
Marie-José (37) is getrouwd met Patrick. Zij zijn de trotse ouders van de tweeling Bente en Elin (10), die na 24 weken zwangerschap werden geboren. Een roerige tijd brak aan. Ook omdat Patrick en Marie-José wat tijd nodig hadden om alle handicaps te accepteren en hun weg te vinden in een heel andere wereld. Inmiddels is de weg redelijk goed gevonden, en ontdekten Patrick en Marie-José zelfs nieuwe paden.

Meer Marie-José

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest