VOOR JOU

Help, de inkomstenbelasting komt er aan! (8 tips voor jou)

inkomstenbelasting

Ook dat nog: de belastingaangifte moet er weer uit! Alsof we als ouders van een zorgintensief kind niet al genoeg formulieren hebben weg te werken. Eén troost, dit keer zijn wij het niet alleen maar moet heel Nederland aan de bak. Hieronder 8 tips om het je vóór 1 mei iets makkelijker te maken (want leuker lukt natuurlijk niet…). Succes!

TEKST Elise van der Velde

1. Maak het jezelf makkelijk
Het tijdperk van de schoenendoos vol bonnetjes ligt ver achter ons. Tegenwoordig scan je gewoon al je bonnetjes in met een handige app. Voor de zekerheid kun je het origineel natuurlijk in de doos bewaren. Google ‘bonnetjes scannen’ en de tools vliegen je om de oren.

2. Check deze slimme aftrekposten
Wat mag je wel en wat mag je niet aftrekken? Met een zorgintensief kind is de lijst net ietsje uitgebreider dan bij een ‘normale’ aangifte. Van dieetkosten of extra kleding tot hulpmiddelen en woning- of autoaanpassingen. Check hier een goede lijst met opties plus zorgkosten die vaak vergeten worden.

3. Bereken je drempelbedrag
Je ‘drempelbedrag voor specifieke zorgkosten’ is afhankelijk van je drempelinkomen en of je een fiscale partner hebt. Wil je weten wat jouw aftrekbare drempelbedrag is? Kijk daarvoor op de site van de belastingdienst, dan zie je het in één oogopslag.

4. Vergeet de weekenduitgaven niet
De wat? Yep, de ‘weekenduitgaven gehandicapten’ zijn aftrekbaar. Als je kind uit huis woont, mag je € 10,- per dag aftrekken dat hij thuis is in het weekend. Plus € 0,19 per kilometer voor het halen en brengen met de auto. Hier lees je er meer over: weekenduitgaven aftrekken.

5. Kijk of je donatie aftrekbaar is
Heb jij gedoneerd aan Lotje&co? Veel dank nog! Maar bekijk vooral even of de gift die je hebt gedaan aftrekbaar is. Dat is heel goed mogelijk, want we zijn een ANBI geregistreerd goed doel. Extra fijn dus! En misschien ook een goede tip voor volgend jaar?

6. Vraag gerust om hulp
Heb je in de wirwar van papieren, aftrekposten en bonnetjes hulp nodig? Dan hoef je niet ver te zoeken voor hulp. Vragen stellen over je aangifte kan gewoon via de Facebook- of Twitterpagina van De Belastingdienst.

7. Begin op tijd
Uitstellen, we zijn er allemaal goed in. Maar als het om belastingpapieren gaat, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Dus dé tip voor volgend jaar? Begin nu! Zodat je bij je volgende aangifte niet alles bij elkaar hoeft te schrapen of opnieuw hoeft te lezen.

8. Of doe het niet
Ook een ideetje: doe het gewoon lekker niét. Of in ieder geval, niet zelf. Geef de tassen en dozen (en deze tips) aan je partner en trakteer jezelf op iets lekkers. Wel het bonnetje bewaren hè?

Heb jij nog tips? Deel ze als reactie hieronder of via Lotje&co Facebook of Twitter. Alvast bedankt! 

Lees ook: fijn ieder jaar zo’n administratie voor iets dat niet verandert.

Lotje&co zet zich in voor gezinnen met een zorgintensief kind. Word daarom nu lid!

samen maken we Lotje mogelijk

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest