NIEUWS

daarom is gehechtheid een basisrecht

gehechtheid
19 juli 2018

Plotseling of langdurig gescheiden worden van de ouders, heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Deze conclusie trekken 40 vooraanstaande internationale onderzoekers op het gebied van hechting in een artikel in Psychology Today.

TEKST Silvie Warmerdam

Deze grote groep onderzoekers zegt dat 75 jaar onderzoek laat zien dat plotselinge of langer durende scheiding tussen ouders en kinderen niet goed is voor de ontwikkeling van het kind. Bij jonge kinderen kan het zelfs tot zeer ernstige psychiatrische stoornissen leiden. Een scheiding heeft sowieso invloed op de ontwikkeling van de hersenen, het leren en de fysieke gezondheid. 

In het artikel in Psychology Today leggen ze uit hoe dat komt. Omdat ons brein zo in elkaar zit; we zijn sociale dieren. Als er gevaar dreigt, schuilen kinderen bij hun ouders -of andere figuur waar ze aan gehecht zijn. Als dat keer op keer niet kan, ontstaat een onthechting met als gevolg angst- of gedragsstoornissen en depressiviteit.

gehechtheid is een basisrecht

De 40 internationale onderzoekers reageren met hun artikel uiteraard op de scheiding van kinderen en hun ouders aan de grens tussen de VS en Mexico. Een maatregel die gelukkig teruggedraaid is. Maar omdat lang nog niet alle ouders en hun kinderen weer herenigd zijn, blijft het gevaar van langdurige gevolgen bestaan. Daarom benadrukken de onderzoekers dat gehechtheid een basisrecht is. 

Maar ook voor ons is gehechtheid een punt van zorg. Denk aan kinderen die al op jonge leeftijd veelvuldig in het ziekenhuis liggen. Kinderen die te maken krijgen met veelvuldig wisselende begeleiders die ze iedere keer weer moeten vertrouwen. En dat terwijl onze kinderen toch al kwetsbaar zijn. 

Lees ook hoe ingewikkeld het is voor Vera, de dochter van Krissie om zich weer te hechten

Lotje&co is er voor ouders van alle zorgintensieve kinderen. We delen graag onderwerpen uit het nieuws waar we allemaal tegen aan kunnen lopen. Daarom ben je lid!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest